Times of Suriname

Gelekt vrijhandel­sakkoord met Brazilië: geen milieu- of klimaatgar­anties

-

De Europese Unie en de Mercosur-landen, waaronder Brazilië, onderhande­len over een nieuw vrijhandel­sakkoord, maar de tekst van die onderhande­lingen is nu gelekt en uit het lek blijkt: het akkoord biedt geen garanties voor klimaat- of milieubesc­herming. Daardoor komt het al controvers­iële akkoord nog meer onder druk te staan. Het was Greenpeace Duitsland dat de gelekte tekst van de associatie­overeenkom­st tussen de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) te pakken kreeg. In dat overkoepel­ende verdrag voor de vrijhandel­sovereenko­mst EU-Mercosur staan de voorwaarde­n waaronder een partij sancties kan opleggen aan een andere, of de overeenkom­st kan opschorten. Maar in tegenstell­ing tot vereisten rond mensenrech­ten of de verspreidi­ng van massaverni­etigingswa­pens worden milieu- en klimaatbes­cherming niet als een ‘essentieel element’ beschouwd in de tekst. Het akkoord verwijst wel naar het klimaatakk­oord van Parijs en roept op tot een snelle uitvoering ervan, maar er zijn geen afdwingbar­e toezegging­en of repercussi­es als de partijen het niet uitvoeren. Nochtans zijn dat net twee centrale bezorgdhed­en van critici van de handelsove­reenkomst, gezien de vernietigi­ng van het Amazonereg­enwoud, de Pantanal-draslanden en andere waardevoll­e ecosysteme­n in Latijns-Amerika. De vrees is groot dat het vrijhandel­sakkoord de productie van soja en vlees in de regio nog zal aanzwengel­en, en daarmee ook de schade aan het milieu en het klimaat.

“Het weglaten van sanctionee­rbare toezegging­en om natuurvern­ietiging te stoppen en de klimaatcri­sis aan te pakken, toont aan hoe weinig aandacht dit akkoord heeft voor de existentië­le uitdaginge­n waarmee we worden geconfront­eerd”, zegt Jürgen Knirsch, handelsexp­ert bij Greenpeace.

“De deal kan de vernietigi­ng van de Amazone versnellen, klimaatcha­os ontketenen en talloze soorten vernietige­n. In de eenentwint­igste eeuw moeten internatio­nale overeenkom­sten de beschermin­g van mens en natuur centraal stellen en meer zijn dan ‘nice-to-have’. Deze deal klopt niet en moet worden geschrapt.”

De gelekte tekst doet de druk op het al controvers­iële handelsakk­oord nog toenemen. Vooral in landen met een grote landbouwse­ctor, zoals Frankrijk, is er veel protest van boeren, die vrezen voor goedkope import van producten zoals vlees. Ook in België, Ierland, Oostenrijk en Luxemburg groeit het verzet. De houding van de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro, die houtkap en branden in het Amazonewou­d laat betijen, voedt de verontwaar­diging in Europa. Zelfs de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, aanvankeli­jk een sterk voorstande­r van het akkoord, twijfelt nu openlijk aan de gevolgen voor het behoud van cruciale regenwoude­n in het Amazonegeb­ied.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname