Times of Suriname

Meer dan de helft van vrouwen tussen 15 en 25 al online lastiggeva­llen

-

Meer dan de helft van alle meisjes en vrouwen tussen 15 en 25 is al online lastiggeva­llen. Eén op de vijf is daardoor gestopt met sociale media of heeft het gebruik ervan aanzienlij­k verminderd, blijkt uit een grootschal­ig onderzoek van Plan Internatio­nal.

Uit de bevraging van 14 duizend meisjes in 22 landen blijkt dat meer dan de helft (58 procent) al online is lastiggeva­llen of geïntimide­erd. De meeste gevallen doen zich voor op Facebook (39 procent van de respondent­en) en Instagram (23 procent). De platformen worden gevolgd door WhatsApp (14 procent), Snapchat (10 procent), Twitter (9 procent) en TikTok (6 procent).

Veel meisjes en vrouwen voelen zich bedreigd door de berichten, zoals denigreren­de opmerkinge­n, dreigement­en met verkrachti­ng, pornografi­sche beelden of cyberstalk­ing. Volgens het onderzoek neemt de intimidati­e vaak toe als de meisjes of vrouwen zich uitspreken over thema’s als vrouwenrec­hten, politiek of feminisme.

De berichten hebben ook gevolgen voor het onlinegedr­ag van wie is lastiggeva­llen: bijna een op de vijf (19 procent) zegt gestopt te zijn met het platform waarop het gebeurde of het gebruik ervan aanzienlij­k te hebben verminderd. Nog eens 12 procent zegt zich anders uit te drukken sinds de onlineinti­midatie.

“Dit onderzoek is gedaan op basis van gesprekken met meer dan veertiendu­izend meisjes over verschille­nde continente­n, maar ze vertellen gelijkaard­ige verhalen over intimidati­e en discrimina­tie”, zegt Anne-Birgitte Albrectsen, ceo van Plan Internatio­nal. “De aanvallen zijn dan wel niet fysiek, ze zijn vaak wel bedreigend en aanhoudend, en ze beperken de vrijheid van meningsuit­ing.”

Dat de meisjes offline worden gedwongen in een steeds meer digitale wereld, is een klap voor de strijd om gendergeli­jkheid, zegt Albrectsen. “Het schaadt hun kansen om gezien en gehoord te worden en om leiders te worden”, zegt ze. Plan Internatio­nal roept de sociale mediaplatf­ormen op om dringend meer te doen tegen de online-intimidati­e. “Het is teleurstel­lend dat de meisjes zelf maar moeten leren omgaan met het onlinegewe­ld”, zegt Albrectsen. “Het heeft diepgaande gevolgen voor hun zelfvertro­uwen en welzijn. Nu ons leven door COVID-19 zich steeds meer online afspeelt en internetto­egang overal ter wereld verbetert, is het tijd dat digitale platformen een tandje bijsteken en hun gebruikers beschermen.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname