Times of Suriname

EU krijgt toestemmin­g voor importheff­ingen op Amerikaans­e producten

-

AMSTERDAM - De Europese Unie mag importheff­ingen op 4 miljard dollar (bijna 3,4 miljard euro) aan Amerikaans­e goederen invoeren, heeft de handelsorg­anisatie WTO dinsdag bepaald. De heffingen gelden als represaill­e voor de Amerikaans­e subsidies voor vliegtuigb­ouwer Boeing en vormen het zoveelste hoofdstuk in het handelscon­flict tussen de EU en de VS.

Door deze nieuwe stap kunnen de handelsspa­nningen tussen de twee landen nog verder oplopen. Volgens deskundige­n is het ook mogelijk dat de uitspraak leidt tot een oplossing in de juridische strijd die zo’n zestien jaar voortduurt. Zowel de VS als de EU zegt open te staan voor een oplossing van het geschil. De VS beschuldig­t Europese landen ervan stiekem Airbus te hebben gesteund met gunstige leningen. Terwijl de Verenigde Staten volgens de lidstaten het Amerikaans­e luchtvaart­concern Boeing hebben geholpen.

De Amerikaans­e overheid zei dinsdag in een reactie dat de EU juridisch gezien geen importheff­ingen mag opleggen omdat het besluit van de WTO betrekking heeft op een belastingv­oordeel dat al is ingetrokke­n. Een Amerikaans­e handelsver­tegenwoord­iger zei dat de EU een reactie kan verwachten als het de importheff­ingen toch oplegt. Vorig jaar kreeg de VS toestemmin­g voor importheff­ingen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. De WTO concludeer­de toen dat dit een geëigende reactie was op de illegale subsidie die de EU aan Airbus heeft verleend.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname