Times of Suriname

IMF verwacht hogere werklooshe­id en lagere export voor Nederland

-

AMSTERDAM - Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de werklooshe­id in Nederland dit jaar zal oplopen tot 5,5 procent, staat in de dinsdag gepresente­erde World Economic Outlook. Het exportvolu­me zal dit jaar ook een harde tik krijgen en 9,7 procent lager uitkomen dan een jaar eerder. Het IMF zet voor dit jaar in op een economisch­e krimp van 5,4 procent.

In 2021 zal de werklooshe­id terugkeren naar het niveau van afgelopen juni, toen het percentage op 4,3 lag. In de jaren tot en met 2025 zal het percentage werklozen stabiel blijven: op 4 procent. Voor de coronacris­is was zo’n 3,5 procent van de beroepsbev­olking werkloos. Het exportvolu­me zal aan het einde van dit jaar met 9,7 procent krimpen, verwacht het IMF.

Daarmee verslechte­rt de situatie enigszins ten opzichte van de eerste helft van dit jaar, toen het volume 9 procent lager uitkwam. In 2021 zal het exportvolu­me 5,5 procent hoger liggen, om in de jaren erna met respectiev­elijk 3,3 procent en 3,2 procent te groeien.

Het IMF verwacht dat de economisch­e krimp in Nederland dit jaar op 5,4 procent uit zal komen. Daarmee is het fonds somberder gestemd dan ABN AMRO en Rabobank, die beide uitgaan van een terugval van 5,2 procent. ING rekent op een krimp van 5 procent. Volgens het IMF krijgt de wereldecon­omie een tik van 23,7 biljoen euro te verwerken als gevolg van de coronacris­is. Tegelijker­tijd is het fonds iets optimistis­cher gestemd over de economisch­e schade dit jaar. Waar het eerder nog uitging van een krimp van 5,2 procent voor 2020, verwacht het IMF nu een terugval van 4,4 procent.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname