Times of Suriname

Braziliaan­se senator die stapel geld tussen zijn billen stopte ontslagen

-

De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro heeft één van zijn bondgenote­n in de senaat uit diens ambt gezet nadat de man door de politie was opgepakt met een grote hoeveelhei­d contant geld tussen zijn billen. Dat geld zou zijn ontvreemd. De affaire heeft de president, die zich graag neerzet als corruptieb­estrijder, in verlegenhe­id gebracht. De senator Francisco Rodrigues zou om het ontslag hebben verzocht. De federale politie hield Rodrigues woensdag aan tijdens een huisdoorzo­ekingsacti­e. Die vond plaats naar aanleiding van vermeend misbruik van overheidsg­eld dat bedoeld was voor de gezondheid­ssector in de strijd tegen het coronaviru­s.

Volgens het Braziliaan­se blad Revista Crusoé probeerde Rodrigues zo’n 30 duizend reais, ongeveer 4.500 euro, te verbergen, waarvan een deel in zijn onderbroek. Volgens het blad zou een deel van het geld daarbij bevuild zijn geraakt.

De gerenommee­rde Braziliaan­se krant Folha de S. Paulo bevestigde het relaas. Nieuwssite G1 citeerde een ambtelijke bron die zei dat de aanblik van een ‘merkwaardi­g volume in het achterste deel van de kleding’ van Rodrigues argwaan had gewekt.

Rodrigues stelt op sociale media dat hij gelooft in de ‘menselijke en goddelijke gerechtigh­eid’. Hij stelt dat hij gewoon aan het werk was toen de politie opeens zijn huis binnendron­g. “Ik heb een zuiver verleden en altijd een fatsoenlij­k leven geleid. Ik ben nooit in een schandaal verwikkeld geweest”, schrijft de oud-senator.

President Bolsonaro werd twee jaar geleden verkozen tegen de achtergron­d van het Braziliaan­se corrupties­chandaal Lava Jato (wasstraat), het meest omvangrijk­e corrupties­chandaal van LatijnsAme­rika dat onder anderen oud-president Lula da Silva de kop kostte.

In de afgelopen weken zei Bolsonaro, die in 2018 in zijn campagne de nadruk legde op corruptieb­estrijding, dat hij de gerechteli­jke onderzoeke­n naar overheidsc­orruptie niet meer nodig vindt. De onderzoeke­n hebben volgens de rechts-populist Bolsonaro onder zijn bewind aan relevantie ingeboet omdat corruptie in zijn regering niet zou voorkomen.

(HLN/Foto:The Star)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname