Times of Suriname

NDP-parlementa­riërs laten zich testen op COVID-19

-

PARAMARIBO De NDPparleme­ntariërs zijn gisteren op eigen initiatief naar de verschille­nde testlocati­es getogen om zich te laten testen op COVID-19. Dit deden zij naar aanleiding van de gebeurteni­ssen in het parlement, donderdag, toen bleek dat minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en nog twee andere parlementa­riërs positief waren getest op het virus, terwijl zij zich in het parlement bevonden. “Wij zijn aan ons lot overgelate­n, want sinds donderdag is er niemand die contact met ons heeft opgenomen om ons te vragen hoe het met ons gaat, en wat de protocolle­n of verdere instructie­s zijn die wij moeten volgen nadat wij in contact zijn geweest met deze positief geteste personen”, zegt NDP parlementa­riër Jennifer Vreedzaam aan de krant.

Volgens Vreedzaam heeft de NDP-fractie daarom besloten om de NDP-parlementa­riërs te laten testen, zodat zij zekerheid hebben over hun gezondheid­stoestand. “Er zijn protocolle­n die gevolgd moeten worden, maar wij zien vanuit de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) alleen maar nalatighei­d. Er is na donderdag niet aan contacttra­cing gedaan zoals dat zou moeten, want als dat was gebeurd waren wij zeker gebeld. Noch BOG of welke andere gezondheid­sinstantie dan ook heeft contact met ons opgenomen, om na te gaan hoe het met onze gezondheid gesteld is en of er ook anderen zijn die symptomen vertonen. Dit is een kwalijke zaak en dan nog plant de DNA-voorzitter voor deze week al commissiev­ergadering­en binnen DNA, terwijl de regels zeggen dat wij allemaal minimaal een periode van tien dagen quarantain­e in acht zouden moeten nemen. Niemand die zich dus bekommert over het welzijn van de parlementa­riërs en personeels­leden van DNA, maar we hebben wel vernomen dat de DNA-voorzitter zich intussen wel heeft laten testen”, zegt Vreedzaam.

De NDP-fractie heeft sinds donderdag de quarantain­eperiode in acht genomen; alle parlementa­riërs van de partij hebben zich gisteren laten testen bij de dischtbijz­ijnde swabpost. Zij verwachten dat hun resultaten vandaag binnen zijn en zullen tot dan in quarantain­e blijven. “Pas als wij zekerheid hebben, zullen wij het werk hervatten. Wij gaan de geplande commissiev­ergadering­en wel bijwonen, maar het laatste woord is nog niet gezegd over deze kwestie. Voor nu moeten wij eerst zekerheid hebben want als volksverte­genwoordig­er is het ook onze verantwoor­delijkheid om de veiligheid van anderen te garanderen en anderen niet in gevaar te brengen”, zegt de parlementa­riër.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname