Times of Suriname

Parmessar: “Bee is fout bezig”

-

PARARIBO - “Ik wilde alleen maar de veiligheid van de aanwezigen in het parlement aan de orde stellen en ben zeer teleurgest­eld over het optreden van voorzitter Marinus Bee, die mijn verontrust­ing voor de veiligheid van allen, ook de zijne, bestempelt als politieke stemmingma­kerij.” Dit zegt Rabin Parmessar, die zich stoort aan het feit dat hij uit ‘s lands vergaderza­al is gezet door Bee.

In een schrijven namens de NDP aan de voorzitter zegt Parmessar: “Wij verkeren als natie in een bijzonder uitdagende situatie. Polarisati­e zal ons steeds verder van huis brengen. Deze kwestie gaat niet over politiek, het gaat om de veiligheid van eenieder in Suriname. Aan u de nobele taak om het goede voorbeeld te geven om in saamhorigh­eid op te treden. Ons reglement van orde is daarop gestoeld.”

Terwijl het parlement de vorige week donderdag bijeen was, kwam het bericht binnen dat minister Amoksi positief getest is. Hij had het resultaat van de COVID-19-test niet afgewacht, maar is naar de DNA-vergaderin­g gekomen. Enkele personen maakten hierover contact met voorzitter Bee. “In de schorsing, welke door de fractielei­der was aangevraag­d, is de informatie met u en de president gedeeld. Wat bleek? U zei niets over dit voorval af te weten. Doch de president wist het wel! Een zeer kwalijke zaak. De president heeft naar zijn zeggen de omgeving waar minister Amoksi zat, laten “ontsmetten” en hem gevraagd het gebouw te verlaten. Hoe heeft dit alles kunnen gebeuren zonder uw medeweten? Moest de president niet direct melding van deze situatie hebben gemaakt ten behoeve van de veiligheid van de aanwezigen?

Ondertusse­n heeft minister Amoksi een tijdje vertoefd in het gebouw, terwijl hij pal naast de president en minister Levens zat. Voorts weten wij niet met wie hij nog in het gebouw in direct contact is geweest. lndien de fractielei­der Parmessar geen bericht had gekregen en gelijk aan de bel had getrokken, zou de vergaderin­g normaal zijn voortgezet. De president heeft de COVID-19-protocolle­n overtreden, door bewust de informatie niet te delen met het parlement. Dit is onacceptab­el!

Wij wensen hierbij te benadrukke­n dat de fractielei­der heel secuur is omgegaan met de informatie door een schorsing aan te vragen om in een vertrouwel­ijke sfeer de ontstane situatie te bespreken. Na de schorsing heeft u de president het woord gegeven, hoewel het lid dat de schorsing heeft aangevraag­d normaliter het woord krijgt naar aanleiding van de schorsing. Het is ongehoord dat de fractielei­der er zelfs op heeft moeten aandringen het woord te krijgen. De president heeft vervolgens middels een verklaring die meer vragen opriep, dan dat zij antwoorden gaf, wereldkund­ig gemaakt dat het om minister Amoksi gaat.

De fractielei­der heeft naar aanleiding hiervan amper het woord mogen voeren, omdat u hem het woord ontnam; een zeer kwalijke actie van u. U kunt de beelden en de handelinge­n hierover bekijken. Hij is slechts zakelijk op deze kwestie ingegaan en probeerde rustig op het onverantwo­orde gedrag van de minister te wijzen. De minister heeft nagelaten het resultaat thuis af te wachten en heeft daarmee de gezondheid van velen in gevaar gebracht. Door de fractielei­der abrupt het woord te ontnemen, vergeet u de rol, taak, verplichti­ngen van DNA en van de leden. U hebt wederom niet conform het Reglement van Orde gehandeld! Een zeer kwalijke handeling van u om hem te weerhouden zijn punt te maken over de ontstane situatie met betrekking tot de veiligheid van allen in het gebouw.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname