Times of Suriname

Borstkanke­r Bewustmaki­ngsmaand

-

PARAMARIBO - De maand oktober is door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie/PanAmerika­anse Gezondheid­sorganisat­ie (WHO/PAHO) uitgeroepe­n tot Borstkanke­r Bewustmaki­ngsmaand. Deze maand is dit jaar in een periode waarin ons dagelijks leven aanzienlij­k is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze bewustmaki­ngsmaand helpt om de aandacht en steun voor bewustword­ing, vroege opsporing en behandelin­g alsook palliatiev­e zorg van borstkanke­r te vergroten.

Het thema voor dit jaar is ‘Together...’. Het jaar 2020 is tot nu toe een krachtige herinnerin­g geweest dat we dit allemaal samen hebben gedaan en dat onze keuzes en acties de kracht hebben om de meest kwetsbaren onder ons op een grote manier te beschermen. Hetzelfde geldt voor borstkanke­r.

In de Amerika’s, ook in Suriname, is borstkanke­r de meest voorkomend­e kanker bij vrouwen. Sinds 2010 is kanker de tweede belangrijk­ste doodsoorza­ak in Suriname, alleen voorafgega­an door hart- en vaatziekte­n. Bij vrouwen is het hoogste sterftecij­fer geregistre­erd voor borstkanke­r, op de voet gevolgd door baarmoeder­halskanker.

Borstkanke­r

houdt

in

dat de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardi­ge gezwellen ontwikkele­n. Bij onderzoek voelt men knobbels of verharding­en in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanke­r waarschijn­lijk veroorzaak­t door een combinatie van hormonale factoren (fysiologis­che en therapeuti­sche), genetische factoren (moeder of zus met borstkanke­r), andere niet-hormonale fysiologis­che factoren (bijvoorbee­ld leeftijd) en omgevings- en leefstijlf­actoren (bijvoorbee­ld overmatig alcoholgeb­ruik, overgewich­t). Beschermen­de factoren zijn het geven van borstvoedi­ng en regelmatig lichamelij­ke oefeningen.

Bij borstkanke­r is het evenals bij baarmoeder­halskanker mogelijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandelin­g kan plaatsvind­en. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kunnen vrouwen ook aan hun huisarts vragen om doorverwez­en te worden voor een borstonder­zoek.

Voor borstonder­zoek kan men onder andere terecht bij Halfhide & Hofwijk Radiologie Kliniek, Stichting Lobi Suriname, de internisto­ncoloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het St. Vincentius Ziekenhuis of het Diakonesse­nhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname