Times of Suriname

Hoeveelhei­d Nederlands gerecycled plasticafv­al onjuist geregistre­erd

-

AMSTERDAM - Nederlands plasticafv­al dat verbrand of gestort wordt, bijvoorbee­ld in het buitenland, telt vaak als gerecycled mee in de statistiek­en. In Nederland wordt alleen het gesorteerd­e afval net voor de recycling gemeten, maar niet wat er daadwerkel­ijk is gerecycled. Dat melden NRC en het journalist­encollecti­ef Lighthouse Reportsop basis van eigen onderzoek. Er is volgens de krant een gebrekkige registrati­e als het aankomt op het Nederlands­e plasticafv­al. Ook ontneemt de internatio­nale handel in het afval het zicht op wat er gebeurt met het plastic.

Zo ligt het gewicht van de gesorteerd­e balen plastic vaak vele malen hoger, doordat er nog vocht en vuil in zitten. Ook wordt in Nederland plasticafv­al naar het buitenland geëxportee­rd om daar te worden verwerkt. De cijfers worden vervolgens alleen niet gecorrigee­rd als blijkt dat niet alles daar gerecycled is, bijvoorbee­ld als een deel wordt verbrand. Plasticafv­al dat naar landen buiten de Europese Unie gaat, staat in Nederland altijd als gerecycled geregistre­erd vanwege regelgevin­g. NRC publiceerd­e vrijdag echter nog hoe Nederlands plasticafv­al in Turkije blijkt te zijn gedumpt.

Het Afvalfonds dat alle recycling registreer­t, stelt volgens de krant dat 52 procent van het Nederlands­e huishoudel­ijk en bedrijfsaf­val uiteindeli­jk wordt gerecycled. Dat percentage moet volgens recent Wagenings onderzoek eigenlijk een kwart lager te liggen.

Er komt volgend jaar nieuwe regelgevin­g om beter zicht te houden op de recyclingi­ndustrie. Vanaf dan mag plasticafv­al niet meer worden gewogen voor de recycling, maar enkel nadat het plastic is gefilterd en gewassen. Mogelijk zakt het percentage van het Afvalfonds dan naar zo’n 40 procent, stelt NRC.

(NU)

 ??  ?? Plasticafv­al. (Foto: NU)
Plasticafv­al. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname