Times of Suriname

Hoge ambtenaar VS bezocht Syrië om Amerikanen vrij te krijgen

-

SYRIË - Een ambtenaar van het Witte Huis reisde eerder dit jaar naar de Syrische hoofdstad Damascus voor geheime ontmoeting­en met de regering om de vrijlating van twee Amerikanen te bewerkstel­ligen. Dat schrijft de Wall Street Journal.

De krant, die anonieme regeringsf­unctionari­ssen citeert, meldt dat de topfunctio­naris voor terrorisme­bestrijdin­g van het Witte Huis Kash Patel eerder dit jaar het land bezocht. Met wie de plaatsverv­angend assistent van president Donald Trump gesproken heeft, willen de ambtenaren niet zeggen.

Het zou voor het eerst in tien jaar zijn dat er weer gesprekken zijn tussen het Witte Huis en Syrische functionar­issen. Die waren voor het laatst in 2010 in Damascus. De VS verbraken de diplomatie­ke betrekking­en met Syrië in 2012 om te protestere­n tegen het brute optreden van president Bashar al-Assad tegen demonstran­ten, die opriepen tot een einde van zijn regime. Amerikaans­e functionar­issen hopen dat een deal met Assad leidt tot de vrijlating van Austin Tice, een freelance journalist en voormalig marineoffi­cier die verdween toen hij in 2012 in Syrië als verslaggev­er aan het werk was. En die van Majd Kamalmaz, een Syrisch-Amerikaans­e therapeut die verdween nadat hij was aangehoude­n bij een controlepo­st van de Syrische regering in 2017.

Beiden zijn vermoedeli­jk door het Syrische regime vastgezet. Er wordt aangenomen dat ten minste vier andere Amerikanen door de Syrische regering worden vastgehoud­en, maar er is weinig bekend over die gevallen.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname