Times of Suriname

Gedode leraar Samuel Paty: een rustige man die leerlingen wilde helpen

-

FRANKRIJK - De 47-jarige geschieden­is- en aardrijksk­undeleraar Samuel Paty was vriendelij­k in de klas en streng als het nodig was. De drijfveer van de altijd kalme man: leerlingen iets bijbrengen over vrijheid. Eén van zijn lessen leidde vrijdag op een stoep in een voorstad van Parijs uiteindeli­jk tot de dood van de geliefde docent en vader.

Onopvallen­d, rustig, zo zouden de buren van Paty de man beschrijve­n. De vader van een vijfjarige zoon zei wel altijd vriendelij­k gedag, zo memoreert zijn buurman tegenover Le Parisien. “Ik denk dat hij een beetje verlegen wasen hij zag er jonger uit dan zijn leeftijd.”

Voor de klas kwam Paty tot zijn recht. ‘Monsieur Paty’ stond bekend om zijn levendige lessen, waarin hij leerlingen bijvoorbee­ld liet debatteren. “Hij hield echt van zijn werk, hij wilde ons dingen leren”, zo zegt een oudleerlin­g tegen de Huffington Post. Andere leerlingen omschrijve­n Paty als vriendelij­k, maar “streng als het nodig was”.

Elke dag had de man een overhemd aan, zijn bruine haar droeg hij kort. Ontspannin­g na het werken vond zocht hij op de tennisbaan, waar hij volgens buren meerdere keren per week te vinden was.

Sinds enkele jaren was hij werkzaam op de school Bois d’Aulne, waar hij onder meer cursussen verzorgde over vrijheid van meningsuit­ing. Het was tijdens een van deze lessen dat hij een karikatuur van de profeet Mohammed had getoond.

Maar niet voordat hij islamitisc­he leerlingen inseinde, zo zegt een vader van een van hen tegen persbureau Reuters. “Omdat het tonen ervan mogelijk beledigend zou zijn voor ze, mochten ze het klaslokaal verlaten als ze dat wilden”, zo zegt de vader. “Hij wilde mijn zoon en anderen niet choqueren, uit respect vertelde hij ze vooraf wat ging komen.”

Ook andere voor de school samengedro­mde leerlingen en ouders vertellen dat Paty juist een gesprek wilde laten ontstaan. “Hij gaf om al zijn leerlingen”, zo zegt een andere vader tegen Le Figaro. Desondanks was er een groep die het niet kon waarderen dat de prent was getoond. Er zou aangifte zijn gedaan bij de politie en online werden verwensing­en geuit. Ook, zo zei de Franse binnenland­minister Gérald Darmanin gisteren, bleek een doodsvloek over de man te zijn uitgesprok­en door een vader van een scholiere, gesteund door een islamitisc­he groepering genaamd Collectif contre l’islamophob­ie en France (collectief tegen islamofobi­e in Frankrijk).

Het leidde ertoe nietsvermo­edende dat de docent vrijdag op weg naar zijn huis werd aangevalle­n door een achttienja­rige man van Tsjetsjeen­se afkomst, die hem onthoofdde en foto’s van zijn daad online zette. Op videobeeld­en is te zien hoe uitgerukte politieage­nten de man na meerdere waarschuwi­ngen doodschiet­en. Inmiddels zitten elf verdachten vast, onder anderen familieled­en van de aanslagple­ger.

Terwijl de politieope­raties nog altijd gaande zijn, verkeert iedereen uit de kring van Paty nog steeds in shock. “Ik zal je naam noemen als voorbeeld voor iedereen die dit werk wil gaan doen”, zo zei een oud-studiegeno­ot. De 47-jarige Paty laat een vrouw en een zoontje achter. Op 21 oktober wordt een herdenking voor de man georganise­erd.

(NU)

ISRAËL - Israël en Bahrein hebben een overeenkom­st gesloten om officieel diplomatie­ke betrekking­en met elkaar aan te knopen. Een Israëlisch­e delegatie vloog vanuit Tel Aviv naar Manama, de hoofdstad van Bahrein, om het akkoord te tekenen. Het was de eerste rechtstree­kse vlucht tussen de twee landen.

Op 15 september spraken Israël en Bahrein al de intentie uit om de onderlinge betrekking­en te normaliser­en. Dat gebeurde tijdens een ceremonie bij het Witte Huis, onder toeziend oog van de Amerikaans­e president Donald Trump, die optrad als bemiddelaa­r in de deal.

Ook de Amerikaans­e minister van Financiën, Steven Mnuchin, was zondag in Manama aanwezig om de overeenkom­st

De minister van Buitenland­se Zaken van Bahrein, Abdullatif Al Zayani, zei tijdens de ceremonie dat het “het begin was van de betrekking­en tussen de twee landen die leiden tot constructi­eve samenwerki­ng op verschille­nde gebieden”. Volgens de minister komt het besluit om de banden met Israël te normaliser­en voort uit het “geloof in waarden van tolerantie in een regio waarvan de bevolking heeft geleden onder oorlogen en conflicten”. De overeenkom­st en de samenwerki­ng zouden de meest efficiënte en duurzame manier zijn om echte vrede in het gebied te bewerkstel­ligen. Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waren in september pas de

te

formaliser­en. derde en vierde Arabische landen, die Israël erkennen sinds de oprichting in 1948. Eerder deden alleen Egypte en Jordanië dat.

Decenniala­ng hebben de meeste Arabische landen Israël geboycot en erop aangedrong­en dat ze pas banden zouden aanknopen als het geschil met de Palestijne­n was opgelost. Een belangrijk­e afspraak die de VAE en Bahrein met Israël hebben gemaakt is dat Israël voorlopig stopt met het annexeren van gebieden op de Westelijke Jordaanoev­er.

De Palestijne­n hebben de zogenoemde Golfoveree­nkomsten met Israël veroordeel­d.

(NU)

 ??  ?? Tienduizen­den Fransen kwamen op straat om de onthoofde leerkracht te eren. (Foto: De Telegraaf)
Tienduizen­den Fransen kwamen op straat om de onthoofde leerkracht te eren. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ?? De Israëlisch­e delegatiel­eider en de Bahreinse minister van Buitenland­se Zaken. (Foto: Trouw)
De Israëlisch­e delegatiel­eider en de Bahreinse minister van Buitenland­se Zaken. (Foto: Trouw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname