Times of Suriname

Slowakije zet 8000 militairen in bij afnemen coronatest­s

-

SLOWAKIJE - Slowakije wil 8000 soldaten en 50.000 ambtenaren inzetten voor massale coronatest­s onder de bevolking. Dat heeft de regering besloten. Minister van Defensie Jaroslav Nad zei na een speciale kabinetsve­rgadering, volgens het persbureau TASR, alle beschikbar­e soldaten, politieage­nten en brandweerl­ieden in te zetten voor het project.

Het was nog onduidelij­k of de tests vrijwillig of verplicht worden. Premier Igor

Matovic zei dat er heftig over de kwestie is gedebattee­rd. Om de massatests succesvol te laten zijn, zouden zoveel mogelijk mensen moeten deelnemen, zei Matovic. Anders dreigt een landelijke lockdown.

Vanwege het toenemende aantal nieuwe besmetting­en maakte de regeringsl­eider zaterdag landelijke massateste­n bekend. Burgers zouden zich gratis kunnen laten testen op ongeveer 6000 plekken in het hele land. Kinderen onder de tien jaar zijn uitgeslote­n. De regering heeft ongeveer 13 miljoen antigeente­sten besteld voor de campagne, waarvan ze hoopt dat ze snel resultaat zullen opleveren. De eerste testronde zou komend weekend al moeten plaatsvind­en. De twee weekenden daarop zullen nog meer tests worden uitgevoerd.

Sinds het begin van de pandemie heeft Slowakije 29.835 coronabesm­ettingen geregistre­erd. Ten minste 88 mensen zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. Op het eerste gezicht lijkt het aantal coronadode­n in het land met 5,4 miljoen inwoners laag. Maar het land houdt bij de telling alleen rekening met overledene­n bij wie geen andere doodsoorza­ak kan worden vastgestel­d dan het longvirus.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname