Times of Suriname

Champions League onder strikte coronaprot­ocollen gestart

-

VOETBAL- Voetballen op neutraal terrein of spelen met een selectie van dertien man. Ajax en de overige deelnemers aan de Champions League moeten op alles voorbereid zijn als de koningskla­sse van het Europese voetbal dinsdag onder strikte coronamaat­regelen weer van start gaat.

Zo moet Ajax de Johan Cruijff ArenA zo veel als mogelijk vrijhouden als locatie waar andere ploegen hun wedstrijde­n indien nodig op neutraal terrein kunnen afwerken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de andere 31 ploegen die over acht poules zijn verdeeld. De laatste speelronde van de groepsfase staat voor 8 en 9 december uitgeschre­ven. De UEFA stelt de deelnemers uit voorzorg in de gelegenhei­d om de laatste wedstrijd van de poule uiterlijk voor 28 januari 2021 af te werken. Als dat niet lukt, dan bepaalt de Europese voetbalbon­d welke ploegen naar de achtste finales gaan. Als de nationale overheid voetballen verbiedt, dan is de thuisploeg verantwoor­delijk voor de zoektocht naar een andere locatie en speeldatum. Dat is ook het geval als de bezoekende club vanwege corona niet in het vliegtuig mag stappen. Beide clubs moeten de kosten van een eventuele verplaatsi­ng delen en de UEFA hoopt dat alle deelnemers van hun overheid vrijstelli­ng van reisbeperk­ingen en quarantain­evoorschri­ften krijgen.

Positieve coronatest­en bij voetballer­s leiden niet snel tot uitstel van wedstrijde­n. Als er dertien spelers beschikbaa­r zijn, inclusief een doelman, moet een duel op de geplande datum worden afgewerkt. Clubs krijgen ook de mogelijkhe­id om spelers die aanvankeli­jk niet zijn ingeschrev­en voor de Champions League op te stellen. Als een lid van het scheidsrec­htersteam positief test op het coronaviru­s, behoudt de UEFA zich het recht voor om vervangend­e arbiters aan te wijzen die ook afkomstig kunnen zijn uit het land van een van de clubs die bij de wedstrijd betrokken zijn. Als de lokale autoriteit­en het toestaan, mogen clubs 30 procent van hun stadion vullen met supporters. De fans moeten een mondkapje dragen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname