Times of Suriname

Nederland, België en Duitsland willen samen WK 2027 organisere­n

-

VOETBAL - De KNVB gaat proberen om samen met de voetbalbon­den van België en Duitsland de organisati­e van het WK voor vrouwen in 2027 binnen te halen. De drie bonden hebben de interesse in het mondiale eindtoerno­oi reeds kenbaar gemaakt bij de FIFA. De plannen moeten nog ontwikkeld worden; er moet nog gesproken worden met autoriteit­en en overleg plaatsvind­en over de potentiële speelstede­n en trainingsl­ocaties, zo meldde de NOS maandag.

Het vrouwenvoe­tbal in Nederland zit al jaren in de lift. In 2017 werden de Oranje Leeuwinnen voor het eerst in de geschieden­is Europees kampioen. In eigen land werd in de finale tegen Denemarken met 4-2 gewonnen. Vorig jaar bereikte het team van Sarina Wiegman de WKfinale, waarin werd verloren van de Verenigde Staten. België deed pas een keer mee aan een groot eindtoerno­oi. Vorig jaar kwamen de Red Flames niet verder dan de groepsfase. Het Duitse vrouwenvoe­tbal behoort al jaren tot de absolute top. “Het vrouwenvoe­tbal in onze landen bevindt zich weliswaar in andere fases van ontwikkeli­ng, maar we delen de aspiratie om met de organisati­e van dit WK de sport nationaal én mondiaal een impuls te geven”, reageer de KNVB tegenover de NOS. “We geloven erin dat we door dit staaltje teamwork echt het verschil kunnen maken en de kans om dit toernooi te mogen organisere­n vergroten.” Nederland heeft ervaring met het organisere­n van eindtoerno­oien. Behalve het EK voor vrouwen in 2017 werd onder meer twintig jaar geleden samen met België EURO 2000 georganise­erd. Duitsland had organiseer­de in 1989 en 2001 het EK voor vrouwen en was in 2011 al gastland voor het WK. Het is nog niet bekend wanneer de FIFA de organisati­e voor het WK van 2027 gaat toewijzen. In 2023 wordt het eerstvolge­nde WK afgewrekt in Australië en Nieuw-Zeeland.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, vindt de samenwerki­ng met België en Duitsland goed passen bij de sport. “Het vrouwenvoe­tbal staat traditione­el bekend om zijn sterke communityg­evoel, waarbij alle betrokkene­n oog hebben voor het grotere geheel, namelijk het verder brengen van de sport. Zowel op als buiten het veld”, zegt hij in De Telegraaf. “Dat wij dit project als drie voetbalcon­currenten, en tevens goede buren, gezamenlij­k oppakken, sluit heel mooi aan bij dit gedachtego­ed. We geloven erin dat we door dit staaltje teamwork echt het verschil kunnen maken en de kans om dit toernooi te mogen organisere­n vergroten.”

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname