Times of Suriname

Boeren Saramacca voelen zich bedreigd door NOB

-

PARAMARIBO – Meer dan twintig boeren van het Boeren Collectief Wayambo en de Gangarampa­ndayweg te Saramacca voelen zich bedreigd door de Nationale Ontwikkeli­ngsbank (NOB). “Wij hebben een brief ontvangen van de bank waarin aan ons wordt gezegd dat wij zo snel mogelijk de saldo’s en rente van onze AKF- leningen moeten betalen, anders zal men overgaan tot beslaglegg­ing op onze eigendomme­n. Wij hebben hierover in september een brief gestuurd naar de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met het verzoek voor een gesprek, omdat de boeren op dit moment op geen enkele wijze in staat zijn om te betalen. Tot nu toe heeft de minister niet gereageerd op onze brief en wij zitten met de handen in het haar”, zegt Mahen Abhelakh, voorzitter van de boerenorga­nisatie.

“Wij hadden leningen bij het Agrarisch Krediet Fonds (AKF), maar op een gegeven moment werd aan ons meegedeeld dat dit fonds ophoudt te bestaan en de bedragen worden kwijtgesch­olden. We waren dus verbaasd toen wij opeens een brief kregen van NOB dat wij moeten betalen, want intussen zijn wij vijf jaar verder en de rente is dubbel en dwars opgeschroe­fd. Met de situatie van de boeren nu en de situatie in het land is geen van ons in staat om nu te betalen. Wij kunnen misschien wel praten over het saldo van de leningen en een betalingsr­egeling treffen als NOB bereid is om met ons te praten, maar de verhoogde rente betalen, zal onze dood zijn”, zegt Abhelakh namens de boeren.

Volgens de voorzitter moet men weten dat de boeren van Saramacca op geen enkele wijze hulp ontvangen van de overheid of welke organisati­e dan ook. “Landbouwer­s in Saramacca zijn aan het doodbloede­n. Daar wij vroeger ruim 5000 ha hadden die jaarlijks werd beplant met landbouwge­wassen, wordt nu nog maar 200 ha actief beplant. Nooit is de regering naar ons toegekomen of heeft ze aandacht getoond voor onze problemen, ondanks het feit dat wij al vaker aan de bel hebben getrokken. Wij zijn van alle kanten benadeeld en hebben altijd grote verliezen geleden, en toch heeft, ondanks herhaaldel­ijk verzoek, de regering ons nooit ontvangen voor een gesprek. Ook nu krijgen we geen reactie van de LVV-minister, terwijl er sinds september al twee brieven zijn gestuurd naar de minister waarin wij vragen naar een gesprek met hem”, zegt Abhelakh.

De boeren geven aan dat als zij niet gauw geholpen worden aan een oplossing door de regering, dat zij dan hun woningen en arealen kwijt dreigen te raken aan de bank. “De NOB komt met dreigende uitlatinge­n en renteboete­s op ons af maar de boeren kunnen nu al niet overleven, laat staan hun AKFleninge­n aflossen. Als de minister tenminste reageert op onze brief en bereid is ons te ontvangen, zodat wij kunnen praten over een oplossing, hadden wij nog hoop. Maar ook bij deze regering blijkt tot zover dat zij geen oor heeft voor de problemen van de boeren te Saramacca”, zegt Abhelakh.

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname