Times of Suriname

BIZA stuurt missies naar districten om ambtenaren te registrere­n

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) heeft toestemmin­g gehad van president Chandrikap­ersad Santokhi om missies te sturen naar de districten voor het registeren van landsdiena­ren. “Om het ambtenaren­apparaat efficiente­r te maken, hebben wij data nodig. Daarom zijn wij begonnen met het registeren van de landsdiena­ren”, zegt minister Bronto Somohardjo.

Na de te verkrijgen data te hebben verwerkt, kan er ook gericht naar oplossinge­n worden gezocht voor de vier categorieë­n die het ministerie eerder had geïdentifi­ceerd. “Wij verwachten ongeveer midden december een beeld te hebben van het totaal ambtenaren­bestand, om dan te bepalen op welke manier we het ambtenaren­apparaat gaan hervormen”, aldus de bewindsman. Er wordt daarbij gedacht aan vervroegd pensioen of een groot uitzendbur­eau om deze ambtenaren uit te lenen aan de particulie­re sector. De minister is erg ingenomen met de landsdiena­ren in Paramaribo die gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te registrere­n. De registrati­e eindigde 18 oktober.

Volgens de bewindsman geven de eerste indicaties aan dat er ruim 2000 inactieve ambtenaren zijn op zijn ministerie. Net als bij de beleidsadv­iseurs zal ook deze groep binnenkort een aanmelding­sbrief ontvangen. Hij zegt dat maar 100 beleidsadv­iseurs zich hebben aangemeld. De overige 300 zullen zich ook moeten registrere­n, indien zij willen werken. “We hebben dat ook gedaan met de arbeidsove­reenkomste­n op enkele diensten. Daarvan hebben wij 250 contracten stopgezet, omdat er geen diensten werden verleend aan de Staat. We hebben hiermee miljoenen SRD’s kunnen besparen. Als je wilt werken, hebben we plek voor je, zo niet gaan we je afhandelen zoals de Personeels­wet dat voorschrij­ft.”

Het hervormen van het ambtenaren­apparaat zal volgens Somohardjo niet zo makkelijk gaan, maar de bewindsman staat er positief tegenover dat het zal lukken. “We zijn op de goede weg en dat is dankzij de ambtenaren die zich massaal laten registrere­n.” Tot nog toe hebben 5.000 personen zich geregistre­erd die in het bestand van BIZA voorkomen. Dit aantal staat los van het Kabinet van de President en het Kabinet van de Vicepresid­ent en het Directoraa­t Nationale Veiligheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname