Times of Suriname

Verkiezing­en Sint-Eustatius eerste stap op weg naar herstel democratie

-

SINT-EUSTATIUS - Ruim 2000 inwoners van SintEustat­ius mochten gisteren stemmen voor een eigen eilandsraa­d. Het was het startpunt naar herstel van de democratie. Nederland greep in 2018 in omdat het toenmalige bestuur van Sint-Eustatius zich had afgewend van de bestaande rechts- en staatsorde en niet meer bereid was de eigenhandi­g toegeëigen­de autonomie los te laten.

De verkiezing­en van gisteren maakten deel uit van een vierfasenp­lan dat eerder is opgesteld door staatssecr­etaris Raymond Knops. De gekozen eilandsraa­d mag nog geen bestuursco­llege en geen gezaghebbe­r, zeg maar een college van Burgemeest­er en Wethouders, kiezen. Ook mag het geen begrotings­wijziginge­n voorstelle­n. Regeringsc­ommissaris Marnix van Rij blijft de scepter zwaaien en hij houdt het vetorecht bij alles wat de eilandsraa­d de komende maanden besluit.

Aan de verkiezing­en doen drie partijen mee: Democratic Party (DP), Progressiv­e Labour Party (PLP) en United People’s Coalition (UPC) met in totaal 26 kandidaten. Het zijn dezelfde partijen met vrijwel dezelfde personen als toen Nederland ingreep. Naar verwachtin­g zullen DP en PLP de vijf zetels die op het spel staan verdelen.

Clyde van Putten, door velen gezien als de aanstichte­r van de bestuurlij­ke wanorde voor 2018, staat als lijstduwer op de lijst van de PLP. Vrijwel iedereen, behalve zijn eigen partijlede­n, denkt dat de politicus met voorkeurst­emmen terugkeert in de eilandsraa­d. De Democratis­che Partij is zijn grote rivaal. Deze partij heeft zich na de Nederlands­e ingreep altijd geschikt in de nieuwe rol onder Haags gezag. Hoewel ze niet blij is met het vierstappe­nplan, accepteert de partij wel de gefaseerde terugkeer naar democratie. Nummer twee op de lijst, voormalig eilandraad­slid en gedeputeer­de Koos Sneek, hekelt de huidige situatie waarin er “bestuurlij­k geen transparan­tie is en niemand weet wat er gebeurt en waarom”.

Deze verkiezing­en zijn ook voor Nederland van cruciaal belang. De PLP voert nog steeds campagne om uiteindeli­jk een vorm van zelfbestuu­r te krijgen en keert zich tegen Nederland. Als de partij een meerderhei­d krijgt, zou dat een behoorlijk­e tegenvalle­r zijn voor Den Haag, dat letterlijk stevig aan de weg timmert met herstel van wegen en andere infrastruc­tuur om te laten zien dat het van goede wil is. Mocht de PLP een meerderhei­d halen dan is dat toch een slag in het gezicht van Den Haag.

Regeringsc­ommissaris Van Rij denkt daar anders over. “Na vandaag slaan de eilandsraa­d en de regeringsc­ommissaris de handen ineen om intensief samen te gaan werken. We gaan een plan en tijdlijn maken. Hoe beter dat gaat, hoe sneller we naar stap twee kunnen, waar de eilandsraa­d weer een eigen bestuursco­llege kan benoemen en ontslaan. De komende maanden zullen duidelijk maken hoever Sint-Eustatius werkelijk is in het proces van herstel van de democratie.”

Of de ruim 2000 kiesgerech­tigden ook echt naar de stembus gaan, valt nog te bezien. Van Rij: “Verkiezing­en onder covid-regime in Jamaica en het nabijgeleg­en Antigua hebben aangetoond dat tien procent minder mensen gaat stemmen. We hebben vanwege covid nu twee stembureau­s ingericht om de mensen te spreiden, hopelijk leidt dat ook tot een betere opkomst. Willen mensen echt niet gaan stemmen, dan kan dat ook bij volmacht.”

Koos Sneek van de Democratis­che Partij denkt dat de opkomst weleens tegen kan vallen. “De mensen die vinden dat Nederland het goed doet, blijven misschien thuis. Het gaat immers goed. Wij richten ons op die mensen, wat lastig is vanwege COVID-19. Ik ben elke dag op straat, maar kan geen bijeenkoms­ten houden. Bovendien is er een avondklok. Gelukkig zijn wij beter aanwezig op sociale media dan de andere partijen. Dat is in ons voordeel.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname