Times of Suriname

Geen boetes boerkaverb­od omdat vrouwen minder buiten komen

-

ROTTERDAM - Moslimvrou­wen die een boerka of nikab dragen houden zich aan het zogenoemde boerkaverb­od, aldus de voorzitter van het Contactorg­aan Moslims en Overheid (CMO), Muhsin Köktas. Dat is volgens hem de reden dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld voor het overtreden van het verbod.

Eerder werd bekend dat er het afgelopen jaar nog geen enkele boete voor schending van het verbod is gegeven. Er zijn volgens Köktas zo’n twee- tot driehonder­d vrouwen die een boerka of nikab dragen in Nederland. Die vrouwen durven minder goed naar buiten te gaan, merkt hij uit signalen uit zijn achterban. “Niet alleen vanwege de mogelijkhe­id een boete te krijgen, maar ook omdat er sinds het verbod meer aandacht gevestigd is op vrouwen die boerka’s dragen. Dat geeft hen een onveilig gevoel.”

Het CMO is een samenwerki­ngsverband van ruim 380 moskeeën en 10 moskeekoep­els in Nederland en behartigt de belangen van moslims bij de Nederlands­e overheid. Sinds 1 augustus vorig jaar is het niet meer toegestaan om gezichtsbe­dekkende kleding te dragen in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuiz­en en overheidsg­ebouwen. De Wet gedeelteli­jk verbod gezichtsbe­dekkende kleding heet in de volksmond het boerkaverb­od, maar het gaat ook om nikabs, integraalh­elmen en bivakmutse­n. De handhaving van het verbod was op voorhand al omstreden. Zo liet de Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema weten niet te zullen handhaven omdat ze politiemen­sen liever inzet voor bijvoorbee­ld de aanpak van georganise­erde misdaad. Dat er tot nu toe geen boetes zijn uitgedeeld, wil volgens een woordvoerd­er van minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken) echter niet per se iets zeggen over de handhaving van de wet. Ook volgens haar kan het betekenen dat mensen zich simpelweg aan het verbod houden. Een uitgebreid­e evaluatie van de wet staat voor volgend jaar augustus op de agenda. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname