Times of Suriname

Halsema na BLM-protestrap­port: Driehoek zal zich voortaan beter informeren

-

AMSTERDAM - De Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema zegt zich te herkennen in de gepresente­erde feiten in het onderzoek naar de Black Lives Matterdemo­nstratie die op 1 juni op de Dam in Amsterdam plaatsvond. Voortaan zal de driehoek zich beter later informeren, schrijft Halsema in een bestuurlij­ke reactie op het onafhankel­ijke onderzoeks­rapport.

De onderzoeke­rs stelden in het rapport dat de driehoek (burgemeest­er, politie en Openbaar Ministerie) niet als overlegorg­aan functionee­rde. De besluitvor­ming voorafgaan­d en tijdens de demonstrat­ie was slordig, luidde de conclusie.

“We hebben in kort tijdsbeste­k en een ingewikkel­de context gezocht naar de balans tussen het grondrecht op demonstrer­en, het kanalisere­n van de heftige emoties naar aanleiding van de dood van George Floyd door politiegew­eld in de VS, het voorkomen van ongeregeld­heden en de gezondheid­srisico’s van grote samenkomst­en in tijden van corona. De commissie acht de bestuurlij­ke besluiten gelet op de context begrijpeli­jk”, schrijft Halsema. “Tegelijker­tijd is het van belang dat het zich niet nog een keer herhaalt, de werkwijze verdient verbeterin­g.”

Om die werkwijze te verbeteren, bevalen de onderzoeke­rs onder meer aan dat de driehoek voorafgaan­d aan een demonstrat­ie samenkomt om eventuele scenario’s te bespreken en dat de crisiscomm­unicatie niet meer via WhatsApp verloopt.

“De aanbevelin­gen van de commissie zijn waardevol, we leren ervan. In de weken en maanden na de demonstrat­ie op 1 juni hebben we reeds diverse stappen gezet”, schrijft Halsema. Zo is er na de demonstrat­ie een nieuw beleidslij­n opgesteld, waarin de werkwijze en het besluitvor­mingsproce­s zijn aangescher­pt. “Op basis van die beleidslij­n zijn alle demonstrat­ies sindsdien voorbereid.”

Naar aanleiding van het rapport zegt Halsema de nadruk te leggen op het versterken van de informatie­positie, ook bij “ogenschijn­lijk laag risico dan wel kleinschal­ige gebeurteni­ssen”. Ook gaat de driehoek nadere afspraken maken over de crisiscomm­unicatie.

Aanvankeli­jk ging de driehoek uit van een demonstrat­ie met 250 tot maximaal 300 deelnemers. Dit werden er uiteindeli­jk vele duizenden. Doordat het zo druk werd op het Amsterdams­e plein, was het voor de deelnemers onmogelijk om voldoende afstand te houden. De burgemeest­er en politie besloten de anderhalve­meterregel niet te handhaven, een besluit waar veel kritiek op kwam. Hoewel er te veel mensen op een te kleine afstand van elkaar waren, is de demonstrat­ie - voor zover vast te stellen - geen brandhaard van nieuwe coronabesm­ettingen geweest. “Maar dat was zeker niet ondenkbaar”, stellen de onderzoeke­rs.

“Wij benadrukke­n nog eens dat wij het betreuren dat er een gezondheid­srisico heeft kunnen ontstaan”, schrijft Halsema. “Om deze reden hebben wij onmiddelli­jk na 1 juni lessen willen trekken.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname