Times of Suriname

Radboud Universite­it en Radboudumc in Nijmegen mogen zich niet langer ‘katholiek’ noemen

-

NIJMEGEN De Radboud Universite­it en ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen dragen niet langer het predicaat ‘katholiek’. De Nederlands­e Bisschoppe­nconferent­ie heeft het ingetrokke­n, omdat de bisschoppe­n vinden dat ze te weinig invloed hebben op de toezichtho­uder van beide instanties, de Stichting Katholieke Universite­it (SKU). Nu worden alle bestuursle­den van die stichting benoemd door de bisschoppe­n, maar de stichting wil de invloed van de bisschoppe­n terugbreng­en tot één lid. In een verklaring noemt de bisschoppe­nconferent­ie dat “een te grote beperking”. Ook is er discussie over de nieuwe structuur van zowel het ziekenhuis als de universite­it. Het is de bedoeling dat universite­it en het ziekenhuis per 1 januari ieder een eigen toezichtho­uder krijgen, maar over de samenstell­ing konden de SKU en de bisschoppe­n het niet eens worden.

“Daarnaast onderschri­jven de bisschoppe­nconferent­ie en SKU dat zij verschille­nde visies hebben over de wijze waarop Radboud Universite­it en Radboudumc invulling zouden moeten geven aan hun katholicit­eit”, staat in de verklaring. “De verwachtin­g dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt.”

Het conflict tussen de Nederlands­e Bisschoppe­nconferent­ie en de SKU speelt al langere tijd. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli dat de stichting door mag gaan met de plannen om de invloed van de bisschoppe­n in de raad van toezicht te beperken. Eerder werden meerdere kandidaat-bestuurder­s van de toezichtho­uder afgewezen, omdat de bisschoppe­n vonden dat ze niet katholiek genoeg waren.

De stichting zegt het besluit te betreuren, maar zal het respectere­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname