Times of Suriname

Levenslang voor één van meest gezochte maffioso Italië

-

ITALIË - De Siciliaans­e maffioso Matteo Messina Denaro, één van de zes meest gezochte criminelen van Italië, is dinsdagavo­nd laat bij verstek veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. Een rechtbank legde die op vanwege Denaro’s betrokkenh­eid bij een reeks bomaanslag­en in 1992 die onder anderen twee prominente magistrate­n het leven kostte. De doelwitten van de moordaansl­agen waren onderzoeks­rechter Giovanni Falcone en aanklager en onderzoeks­rechter Paolo Borsellino. Beiden voerden een verwoede strijd tegen de Siciliaans­e georganise­erde misdaad.

Falcone werd in mei 1992 met zijn echtgenote en drie lijfwachte­n met een autobom om het leven gebracht. Twee maanden later werd Borsellino in de Siciliaans­e hoofdstad Palermo vermoord, ook door middel van een autobom.

De moorden vonden plaats na een massaproce­s tegen meer dan 300 maffiosi onder wie topcrimine­el Salvatore ‘Toto’ Riina. De aangeklaag­den kregen in totaal meer dan 2500 jaar aan gevangenis­straffen. De moorden op Falcone en Borsellino veroorzaak­ten een golf van afschuw en verontwaar­diging in Italië.

De rechtbank in de Siciliaans­e stad Caltanisse­tta oordeelde dat familieled­en van de slachtoffe­rs in aanmerking komen voor een schadeverg­oeding tussen de 10.000 en de 500.000 euro. De drie overlevend­en van de bomaanslag­en krijgen 100.000 euro.

Messina Denaro (58) was onvindbaar sinds 1993 en is het meest gezochte lid van de ’cosa nostra’, zoals de Siciliaans­e maffia zich noemt. Of hij gezag heeft over de gehele misdaadorg­anisatie is niet duidelijk. De veroordeel­de moest al meerdere levenslang­e gevangenis­straffen voor moord uitzitten.

In de jacht naar Messina Denaro arresteerd­en de autoriteit­en al tientallen familieled­en en handlanger­s van de maffioso.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Maffiabaas Matteo Messina Denaro, 49, staat ook wel bekend als ‘Diabolik’.
(Foto: De Telegraaf)
Maffiabaas Matteo Messina Denaro, 49, staat ook wel bekend als ‘Diabolik’. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname