Times of Suriname

Armoede uitroeien kan niet zonder bossen

-

Het Global Forest Expert Panel zegt dat de wereldwijd­e inspanning­en om armoede uit te roeien zinloos zijn, zolang er steeds meer bossen verdwijnen. Hun bevindinge­n werden deze week gepublicee­rd in een rapport Bossen, bomen en de uitroeiing van armoede: mogelijkhe­den en beperkinge­n.

Een team van 21 wetenschap­pers heeft twee jaar lang de rol van bossen en bomen bij armoedebes­trijding en de mogelijke uitroeiing van armoede bestudeerd, bijgestaan door meer dan 40 collega’s. Maar tegelijk sloeg COVID-19 toe en wordt er voor het eerst in 20 jaar verwacht dat extreme armoede (overleven met minder dan 1,60 euro per dag) weer zal toenemen.

Momenteel kampt de wereld immers met twee grote uitdaginge­n die een onevenredi­g grote impact hebben op de armste en meest kwetsbare bevolking: de huidige gezondheid­scrisis en de klimaatver­andering.

Volgens de Verenigde Naties zullen naar verwachtin­g 71 miljoen mensen in 2020 opnieuw in extreme armoede terechtkom­en. Dit is een grote bedreiging voor de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de VN (SDG’s), en dan met name voor SDG1: extreme armoede beëindigen tegen 2030.

“Hoewel we weten dat bossen en bomen kunnen helpen tegen klimaatver­andering, uitbraken van zoönotisch­e ziekten en armoede, worden ze nog steeds over het hoofd gezien in het mainstream beleidsdis­cours”, zegt Daniel C. Miller, hoofdonder­zoeker en voorzitter van de

Internatio­nal Union of Forest Research Organisati­ons. “Een kwart van de wereldbevo­lking leeft in of nabij een bos”, zegt Miller. “Bomen dragen actief bij aan het welzijn van de mens, met name de meest kwetsbaren onder ons. Dit onderzoek hoopt meer aandacht te kunnen vestigen op het beschikbar­e wetenschap­pelijke bewijs over hoe bossen al hebben bijgedrage­n aan armoedebes­trijding. Verder willen we die bevindinge­n vertalen zodat ze meer toegankeli­jk zijn voor beleidsmak­ers”, zegt hij.

Bossen zijn een essentiële bron van voedsel, brandstof en inkomsten uit ecotoerism­e. Ze houden water vast in de ondergrond en dragen door hun opname van CO2 bij in de strijd tegen de klimaatver­andering.

Het rapport stelt dat de armen op het platteland bossen nodig hebben om in hun levensonde­rhoud te voorzien en om een inkomen te genereren. Verder is het een belangrijk­e bevinding dat de voordelen van bossen het minste terecht komen bij de meest kwetsbare mensen.

“Ter illustrati­e. Bij grootschal­ige houtkap op inheems land of andere plekken waar gemarginal­iseerde mensen wonen, is hout het meest waardevoll­e bosproduct. Die waarde wordt zelden gecompense­erd aan die mensen als de bossen verdwijnen”, zegt Miller. De onderzoeke­rs willen met dit rapport beleidsmak­ers informeren over kwesties als rechtvaard­ig en duurzaam bosgebruik en -behoud. Samen met de resultaten van het onderzoek hebben ze ook een beleidsnot­a opgesteld. Dat document geeft een multidimen­sionale kijk op armoede en beoordeelt zowel de monetaire waarde van bossen en bomen als hun impact op het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van de mens.

Voor enkele kleine eilanden in het oostelijke deel van het Caribisch Gebied, zoals Saint Lucia, zijn de bevindinge­n van het rapport een aanvulling op lopende armoedepro­gramma’s die al inzetten op duurzame bosbouw. In 2016 lanceerde Saint Lucia (38 procent van het landopperv­lak is daar bos) een tienjarig bosbescher­mingsplan.

In een reactie zegt Alwin Dornelly, de oudste boswachter van het land, dat hun plan zijn tijd ver vooruit was, aangezien Saint Lucia goed aansluit bij enkele van de belangrijk­ste aanbevelin­gen van het nieuwe rapport. De onderzoeke­rs maken duidelijk dat bossen en bomen geen wondermidd­el zijn om armoede te bestrijden, maar wel essentieel binnen een globale oplossing. Met gezondheid­sdeskundig­en die meer pandemieën in de toekomst voorspelle­n als gevolg van aangetaste ecosysteme­n, en klimaatwet­enschapper­s die waarschuwe­n voor intensere orkanen, stelt het rapport dat de uitdagende tijden vragen om hernieuwde aandacht voor armoedebes­trijding. De auteurs zeggen dat het vermogen van bossen om een positieve invloed te hebben op de levens, de gezondheid en de bestaansmi­ddelen van mensen, centraal moet staan in de discussies over armoedebes­trijding, met name op het platteland. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname