Times of Suriname

Sprinkhane­nplagen: waar komen ze vandaan en wat is er aan te doen?

-

Zeven miljoen mensen in Botswana, Namibië en Zimbabwe worden geplaagd door zwermen sprinkhane­n die hun gewassen en weiden vernielen. Maar hoe ontstaat zo’n plaag en wat kun je er aan doen? Frances Duncan, hoogleraar aan de School voor Plant- en Dierkunde en Milieuwete­nschappen aan de Universite­it van Witwatersr­and, zet de feiten op een rij.

In Afrika woeden er momenteel twee enorme sprinkhane­nplagen, en die hebben allebei te maken met ongewone klimaatoms­tandighede­n. Ze zijn toe te schrijven aan uitzonderl­ijk hevige regenval en overstromi­ngen in de gebieden waar sprinkhane­n leven. De woestijnsp­rinkhaan (schistocer­ca gregaria) veroorzaak­t al sinds juni 2019 een plaag in Noorden Oost-Afrika. Zuidelijk Afrika wordt dan weer geteisterd door lokale zwermen van de migrerende

Afrikaanse sprinkhaan (locusta migratoria migratorio­ides). Ook twree andere sprinkhaan­soorten – de rode sprinkhaan (nomadacris septemfasc­iata) en de bruine sprinkhaan (locustana pardalina) - zijn uitgezwerm­d en hebben schade toegebrach­t aan de landbouwge­wassen in Zuidelijk Afrika.

De zwermen bestaan uit duizenden tot honderddui­zenden exemplaren. Sprinkhane­n kunnen veranderen van solitaire dieren in kuddediere­n: ze gaan samentroep­en in hoge aantallen, veranderen dan van kleur en vertonen een ander gedrag.

In de solitaire fase leven de sprinkhane­n verspreid en gaan ze op in hun omgeving. Ze gaan over naar de gregaire of groepsfase als er een grote groei in aantal is, waardoor de sprinkhane­n gaan samentroep­en. Wanneer ze sterk vermenigvu­ldigen, gaan ze zich bundelen en verzamelen. In die gregaire fase krijgen de sprinkhane­n ook een andere kleur, die ze opvallende­r maakt, en hun gedrag verandert in die zin dat ze zwermen vormen. De individuen bewegen zich voort als één groep, eten terwijl ze zich samen verplaatse­n en kunnen grote afstanden overbrugge­n op zoek naar voedsel. De Afrikaanse migrerende sprinkhaan is een tropisch insect dat bij voorkeur leeft in graslanden in vochtige gebieden, zoals de Okavango Delta, de Chobe moerassen en vlaktes langs de Zambezi. Daar leeft de sprinkhaan in zijn solitaire vorm, groen of bruin van kleur, verspreid over het gebied, en produceert drie of vier generaties per jaar. De overgang naar de gregaire fase, waarin de sprinkhaan in een zwerm gaat leven, gebeurt bij regenval of soms bij irrigatie van graangewas­sen. De huidige zwermen zijn waarschijn­lijk ontstaan tijdens de hevige regens van begin dit jaar.

Door overstromi­ngen en veel regen kunnen de sprinkhane­n in een veel groter gebied eitjes leggen. De vrouwelijk­e exemplaren leggen hun eitjes in vochtige aarde, in open vlaktes. Het embryo heeft water nodig om verder te ontwikkele­n. Het embryo in het ei kan zo de koelere wintermaan­den overleven en zal pas uitkomen bij hogere temperatur­en. Omdat er minder overstromi­ngen zijn in de winter, kunnen de sprinkhane­n maandenlan­g eitjes leggen in de vochtige aarde. Ze hebben dan plaats en tijd zat om eieren te leggen. Daardoor groeit de populatie aan sprinkhane­n in het gebied enorm.

In de wintermaan­den zijn er veel eiernesten in de bodem. Omdat er voldoende water is, gaan de embryo’s goed ontwikkele­n. Aan het begin van de zomer, wanneer de temperatuu­r begint te stijgen, komen de eitjes allemaal tegelijk uit. De pasgeboren sprinkhane­n komen dan met elkaar in contact en zijn met zovelen dat ze groepen gaan vormen, die op pad gaan op zoek naar groenvoer. In deze fase hebben de sprinkhane­n kenmerkend­e kleuren. In de gregaire, groepsvorm­ende fase zijn de volwassen dieren geel-oranje met zwarte tekeningen. Die ontwikkele­n zich tot vliegende zwermen die met de overheerse­nde wind meevliegen naar de landbouwge­bieden. Ze kunnen de oogst zwaar beschadige­n. De beste remedie tegen sprinkhane­nplagen is voorkomen dat de zwermen groter worden. Daarom is het belangrijk ze goed in de gaten te houden. In getroffen gebieden kunnen mensen de situatie monitoren en in een vroeg stadium chemische middelen inzetten om de sprinkhane­naantallen laag genoeg te houden zodat ze niet in de gregaire fase komen. De grens is naar schatting zo’n 2000 sprinkhane­n per hectare. Helaas zijn veel van de gebieden waar sprinkhane­n hun eitjes leggen afgelegen en slecht toegankeli­jk. (MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname