Times of Suriname

Fractie van herstelgel­d coronacris­is genoeg voor beteugelen klimaatpro­bleem

-

AMSTERMDAM - Wereldwijd hebben regeringen inmiddels meer dan 12 duizend miljard dollar (10 duizend miljard euro) gereservee­rd voor economisch herstel na de coronacris­is. Als vijf jaar lang 10 procent van dat geld in duurzame energie en ander klimaatbel­eid wordt gestoken, wordt daarmee volgens onderzoeke­rs een andere mondiale crisis grotendeel­s voorkomen.

Onderzoeke­rs van onder andere het Imperial College London en het Duitse onderzoeks­instituut Climate Analytics komen tot deze conclusie in een onlangs in Science gepublicee­rd onderzoek. Zij berekenden dat de economisch­e herstelpak­ketten voor de coronacris­is nu al drie keer zo groot zijn als de totale overheidsi­nvestering­en na de mondiale recessie van 2009.

Toen leidden investerin­gskeuzes van landen juist tot een snellere stijging van de CO2uitstoo­t, omdat de staatssteu­n vooral naar vervuilend­e oude sectoren ging. Dat viel toen economisch te verklaren, omdat duurzame energie tien jaar geleden nog duurder was dan fossiele energie, zeiden onderzoeke­rs van het gerenommee­rde ETH Zürich onlangs. Doordat de zonne-energie, windenergi­e en batterijte­chnologie inmiddels veel goedkoper zijn geworden, is het inmiddels andersom. Duurzame investerin­gen kunnen economisch de sterkste impuls geven en daarnaast relatief veel werkgelege­nheid creëren. “Dit gaat dus niet om het wegleiden van geld voor het herstel na de coronacris­is, maar het creëren van een winwinsitu­atie van economisch herstel dat tegelijker­tijd bijdraagt aan de pogingen om klimaatver­andering te stoppen”, zegt Martina Andrijevic van Climate Analytics en de Berlijnse HumboldtUn­iversität en tevens hoofdauteu­r van de nieuwe studie in Science. “Als slechts een fractie van het gereservee­rde geld wordt geïnvestee­rd in klimaatvri­endelijke herstelpla­nnen, kan de wereld daarmee rond 2050 een netto CO2-neutrale energievoo­rziening realiseren.”

Onder die voorwaarde kan de wereldwijd­e opwarming nog beperkt worden tot 1,5 graden, de hoogste ambitie van het in 2015 gesloten klimaatakk­oord van Parijs. Onder andere de Europese Unie, ZuidKorea en de Amerikaans­e presidents­kandidaat Joe Biden willen ernaar streven de CO2-uitstoot in 2050 naar netto nul te krijgen en China niet lang daarna ook. Toch is er dan dringend een beleidsoms­lag nodig. De huidige emissietre­nd leidt op termijn tot ten minste 3 graden opwarming. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de helft daarvan kan worden voorkomen door in het komende jaar gericht te investeren.

Het is echter ook nu mogelijk dat het geld vooral de andere kant op gaat, wat juist kan leiden tot extra klimaatver­andering. Afgelopen zomer bleek uit een analyse dat de G20 van plan is om ongeveer tien keer zo veel coronasteu­n te steken in fossiele brandstoff­en als in duurzame energie. (NU)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname