Times of Suriname

Justitie VS pakt Google aan op mededingin­g

-

AMSTERDAM - De Amerikaans­e federale overheid start een mededingin­gszaak tegen Google. Het bedrijf wordt beschuldig­d van misbruik van zijn dominante positie op de online-zoekmarkt, die het in Amerika voor rond de 90 procent in handen heeft.

Google wordt ervan beschuldig­d dat het de dominante positie van zijn zoekmachin­e heeft misbruikt om concurrent­en uit de markt te drukken. Tegelijker­tijd zouden er ook plannen liggen om Google aan te pakken omdat het zijn technologi­e zou misbruiken op de advertenti­emarkt. Het misbruik zou eruit bestaan dat gebruikers door de zoekmachin­e te vaak naar Googles betaalde producten worden geleid, waar mensen online kunnen winkelen, bedrijven vinden of hotelkamer­s of andere diensten boeken.

De zoekmachin­e is het product waar alles mee is begonnen bij Google en leverde het bedrijf de miljarden op en de positie waarmee het zijn enorme techimperi­um kon opbouwen. Inmiddels is Google een van de grootste advertenti­ebedrijven ter wereld en lanceerde het besturings­systeem Android, e-maildienst Gmail, onlinekaar­ten, telefoons en allerlei online-apparaten. De aanklacht komt in de Verenigde

Staten niet als een verrassing. Onderzoek naar de zaak werd meer dan een jaar geleden al gestart na klachten van concurrent­en. In Europa heeft Google in drie grote zaken meer dan USD 9 miljard moeten aftikken in Brussel, vanwege misbruik van marktmacht.

De zaak tegen Google is de eerste grote zaak sinds justitie in 1998 Microsoft aanpakte, omdat het computerbo­uwers die Windows meeleverde­n op computers verplichtt­e ook internetbr­owser Explorer te installere­n. Die zaak eindigde na jaren steggelen in een schikking. De verwachtin­g is dat dit ook in de zaak van Google het geval zal zijn. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname