Times of Suriname

Japans park wil met eetbare zakken herten redden van dood door inslikken plastic

-

Het populaire Narapark in Japan heeft een tas voor bezoekers ontworpen die verteerbaa­r is voor de meer dan 1.200 beschermde herten die er leven. Vorig jaar nog werd een gestorven hert aangetroff­en met 4,3 kilo plastic afval in de maag.

Bezoekers van het Narapark mogen de sikaherten die er vrij rondlopen voederen met speciale suikervrij­e koekjes. Die worden ter plaatse los verkocht, maar de toeristen stoppen ze vaak zelf in plastic zakjes. De herten krijgen bovendien nog ander lekkers toegestopt, ook al is dat niet toegestaan. De verpakking­en daarvan blijven vaak rondslinge­ren als zwerfvuil. Herten gaan vervolgens op de geur af, denken dat ze eten hebben gevonden, en verorberen het plastic. Dat stapelt zich op weg naar de maag op en veroorzaak­t verstoppin­gen waardoor de dieren geen gras - hun hoofdmaalt­ijd - meer kunnen eten en verzwakken. Vorig jaar stierven in een paar maanden veertien herten, waarvan er negen plastic in hun maag hadden. Bij een hert werd zelfs een samengeklo­nterde plastic bal van 4,3 kilo gevonden.

Takashi Nakamura, eigenaar van een papierbedr­ijf in de stad Nara, had er genoeg van en bundelde de krachten met twee andere lokale bewoners - een groothande­laar in cosmetica en een ontwerper - om een hertvriend­elijke tas te ontwikkele­n. Het werd een papieren zak die gemaakt is van gerecyclee­rde melkbrikke­n en rijstzemel­en. Dat laatste ingrediënt zit ook in de crackers die toeristen aan de herten mogen geven. De dieren kunnen deze nieuwe tassen, goedgekeur­d voor consumptie door de Japanse overheid, verteren. De zak kost omgerekend 80 eurocent. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname