Times of Suriname

COVID-protocol voor kinderverb­lijven

-

PARAMARIBO - Kinderdagv­erblijven, tehuizen en internaten moeten zorgen voor voldoende ventilatie, een minimale bezetting van ruimtes en goede hygiëne. Dit is vervat in een protocol dat het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (Sozavo) heeft ontvangen in verband met COVID-19.

Dokter Maltie Mohan-Algoe heeft vanuit haar expertise als arts ondersteun­ing gegeven aan het opstellen van het protocol. “Het protocol is voor het verblijven in internaten en tehuizen, dagverblij­ven, maar ook op school. En dat er ook veilig gewerkt kan worden. Zowel voor de leerkracht­en als voor de leerlingen is het belangrijk om na te gaan hoe het protocol gaat werken.”

De instructie voor kindertehu­izen, internaten en dagverblij­ven luidt dat kinderen tussen nul en twaalf jaar geen mondkapjes hoeven te dragen en ook geen fysieke afstand hoeven te houden, ook niet van volwassene­n. Het is uit cijfers van wetenschap­pers gebleken dat kinderen in deze leeftijdsg­roep geen rol spelen in de overdracht van COVID-19. De leeftijdsg­roep 13 tot en met 18 hoeft onderling geen fysieke afstand te bewaren, maar wel tot volwassene­n en dient wel een mondneuska­p te dragen.

Een andere maatregel is dat de kinderen zich in drie bubbels bevinden en dat zijn de bubbels op school, in het verblijf of tehuis en die van het weekendver­blijf in het geval van kinderen in internaten die ’s weekends naar een ander verblijf gaan. Tussen deze drie groepen, met name op school en in de verblijven volgt de leiding een stappenpla­n om de COVIDveili­gheid te bewaren. Zo moet worden nagegaan of er kwetsbare kinderen zijn, dat zijn kinderen die onderligge­nde aandoening­en hebben, of er suspect cases zijn, waarbij kinderen verschijns­elen vertonen of in aanraking zijn gekomen met iemand die COVID-19 heeft. Deze en andere maatregele­n zijn uitvoerig opgenomen in het protocol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname