Times of Suriname

Regering zal rente Oppenheime­r 1-lening niet kunnen betalen

-

PARAMARIBO - In een persberich­t zegt het CDS dat de recent gekozen regering van de Republiek Suriname een economie heeft overgenome­n welke in extreem slechte financiële omstandigh­eden verkeert, gekenmerkt door hoge externe en fiscale tekorten. Dit is verder verergerd door de COVID-19-pandemie. “Als gevolg hiervan wordt ons land geconfront­eerd met ernstige financiële onevenwich­tigheden, waarbij het begrotings­tekort naar verwachtin­g in 2020 20 procent van het bruto binnenland­s product zal benaderen. De overheidss­chuld is naar een historisch niveau gestegen, en toch werd er verder geleend, zelfs toen zich ernstige macroecono­mische en financiële onevenwich­tigheden hadden opgebouwd. De staatsschu­ld kan dus niet worden geherfinan­cierd tegen gangbare marktprijz­en. Bovendien staan de verplichti­ngen ten aanzien van de schulden haaks op de verslechte­rde lokale sociale omstandigh­eden die voortvloei­en uit de aanhoudend­e economisch­e economisch­e crisis.

In de eerste drie maanden heeft de regering al een eigen financieel en economisch hervorming­sprogramma ontwikkeld, waarvan de unificatie van de wisselkoer­s en de aanpassing van de verbruiksb­elasting op brandstof al zijn uitgevoerd. De regering werkt hard aan consensus met binnenland­se belanghebb­enden, waaronder vakbonden en de particulie­re sector. De regering is ook actief bezig met het IMF en andere internatio­nale financiële instelling­en om financiële steun te verkrijgen die een overeengek­omen programma van fiscale en economisch­e hervorming­en zal ondersteun­en en, belangrijk­er nog, de beschermin­g van de meest kwetsbare Surinaamse burgers in acht neemt. Het doel van het programma is: het macro-economisch­e evenwicht te herstellen, de economisch­e vooruitzic­hten op middellang­e termijn te verbeteren, de fiscale discipline te versterken, banen te scheppen en de levensstan­daard van de bevolking te verhogen. Het ontwikkele­n en uitvoeren van een plan om de beheersbaa­rheid van de overheidss­chuld te herstellen, zal een essentieel onderdeel van het programma zijn.

In dit verband zal het Ministerie van Financiën (het “Ministerie”) van de Republiek gebruikmak­en van de 30-dagen respijtper­iode op de coupon die op 26 oktober 2020 vervalt op de USD 550.000.000 9,25% obligaties die in 2026 verschuldi­gd is, om in contact te treden met haar externe financiële crediteure­n en internatio­nale partners. De regering is toegewijd aan het vinden van een constructi­eve en gezamenlij­ke oplossing voor het beheersbaa­r maken van haar schuldenla­st waarmee zij thans geconfront­eerd wordt.

Het ministerie zal alle houders van commerciël­e verplichti­ngen van de republiek, inclusief de voornoemde obligaties, uitnodigen voor een beleggersp­resentatie die zal plaatsvind­en op 30 oktober 2020 om 11.00 uur des ochtends (Paramaribo-tijd). Tijdens de beleggersp­resentatie zullen verdere details van de huidige financiële en economisch­e positie besproken worden en zullen de vervolgsta­ppen in het proces om de overheidss­chuld beheersbaa­r te maken aan de orde worden gesteld.

White & Case LLP en Lazard Frères treden respectiev­elijk op als juridische en financiële adviseurs van de republiek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname