Times of Suriname

Sanatan Dharm vindt niets mis met uitspraken president in tempel

-

PARAMARIBO – Uitspraken van president Chandrikap­ersad Santokhi dinsdag gedaan in de mandir tijdens een Navratri-tempeldien­st hebben veel stof doen opwaaien. Hij zou zijn vrouw hebben vergeleken met Godin Durga en vroeg om voor haar te bidden en dankte haar voor haar grote bijdrage en offers. Vooral vanuit de Hindostaan­se gemeenscha­p is veel kritiek geleverd op dit handelen van het staatshoof­d.

“In zijn verblindhe­id probeert hij wat fout is recht te praten en de meest cruciale fout is dat je niet in de mandir kan oproepen tot dank aan de first lady en speciaal voor haar bidden voor haar grote bijdrage en offers. Daarnaast vergeleek hij Godin Durga met zijn vrouw en wees hij naar het beeld vlak naast hem. Dit is verregaand en onmogelijk. Hoe heeft de Sanatan Dharm Maha Sabha dit kunnen toelaten en dan ook nog in de hoofdtempe­l”, wordt onder andere gezegd sinds de uitspraken van de president de ronde doen via sociale media en verschille­nde nieuwskana­lan.

Uit reacties valt ook af te leiden dat enkelen eisen dat de president in deze zijn verontschu­ldigingen aanbiedt door tijdens Navratri, de vastenperi­ode van de hindoes, zulke uitspraken te doen bij een tempeldien­st. “De president moet weten dat de tempel of welk ander gebedshuis dan ook niet de plek is voor politieke uitspraken. Ik ben ook pandit en misschien ben ik het niet eens met andere collega’s van mij, maar iedere regering maakt dezelfde fout door bij hoogtijdag­en in religieuze sfeer hun politiek verhaaltje goed te komen praten voor de mensen, maar het is de verkeerde tijd en plek daarvoor en het zou niet moeten worden toegestaan”, zegt een pandit.

In reactie op deze negatieve opmerkinge­n zegt de waarnemend voorzitter van de priesterra­ad van de Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname, Nitin Jagbandhan, dat de president niets verkeerds heeft gezegd en dat het bestuur en de priesterra­ad van mening zijn dat de samenlevin­g een verkeerde perceptie heeft over al hetgeen Santokhi heeft gezegd in de tempel, misschien vanwege de actuele kwesties die er spelen rond de first lady. “Geen enkel weldenkend mens gaat personen vergelijke­n met het goddelijke, man of vrouw, dus we begrijpen de commotie niet, die de mensen nu ervan maken. Dit is spijkers op laag water zoeken en men moet dingen eerst goed begrijpen alvorens zomaar uitspraken te doen”, zegt Jagbandhan.

Hij zegt de videobeeld­en van de toespraak van de president in de tempel opnieuw te hebben bekeken en daarin zegt Santokhi dat de oerkracht Durga in elke vrouw verborgen zit, dus ook in zijn vrouw. Omdat zij ook in de tempel was, zei hij zijn vrouw te willen bedanken voor al het werk dat ze doet en dus ook voor haar wilde bidden voor veel kracht en wijsheid. “Hij riep ook alle mannen op, dat te doen voor hun eigen vrouw. Hij zei tegen de mannen dat ze soms de oerkracht, dus godin Durga, te ver zoeken in andere vrouwen bijvoorbee­ld, maar dat ze niet ver hoeven te kijken want de personific­atie van Durga is in elke vrouw aanwezig dus ook in hun eigen vrouw die dicht bij hun hart is. Hij drukte de mannen dus op het hart zich te focussen op hun eigen vrouw, vooral in deze periode, en haar te eren. De organisati­e vindt niet dat er iets mis is met deze uitspraken van de president”, zegt Jagbandhan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname