Times of Suriname

Santokhi reageert op niet betalen Oppenheime­r 1

-

PARAMARIBO - President Santokhi zegt dat Suriname thans, vanwege het leengedrag van de vorige regering, niet in staat is de rente op de Oppenheime­r 1-lening te betalen. “De regering tracht met alle haar ten dienste staande middelen het tij te keren en de effecten van het financieel mismanagem­ent van de afgelopen jaren te stuiten in het belang van de Surinaamse bevolking.”

Vanwege de uitermate penibele financiële situatie zal de regering-Santokhi/ Brunswijk op 26 oktober de geplande rentelaste­n voor de Oppenheime­r 1-lening niet kunnen betalen.

Santokhi meldt in een persberich­t dat de inkomsten van de Staat minimaal zijn, mede omdat deze zijn verpand en/of gecedeerd voor het betalen van eerder aangegane verplichti­ngen. “De financiële situatie is in de afgelopen maanden verder diepgaand verslechte­rd door de impact van de COVID19-situatie. De regering zal er niet voor terugdeinz­en de noodzakeli­jke maatregele­n te treffen om duurzaam herstel en gezondmaki­ng van de economie te realiseren, zoals wij beloofd hebben tijdens de campagne.”

Volgens de president zijn wij thans genoodzaak­t het besluit te nemen om de geprojecte­erde USD 26 miljoen dollar aan rentelaste­n, als gevolg van de USD 550 miljoen welke via Oppenheime­r 1 is geleend tegen een rente van 9.25 procent, niet te betalen.

De regering heeft, na ingewonnen advies en serieuze overweging­en, dit besluit moeten nemen en zal van de 30 dagen respijtper­iode gebruikmak­en, zoals voorzien in de overeenkom­st, om gesprekken aan te gaan met de crediteure­n om een pad uit te stippelen en te komen tot een voor allen acceptabel en rechtvaard­ig arrangemen­t. De minister van Financiën en Planning en van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng, zullen op 30 oktober de crediteure­n een overzicht verschaffe­n over de macroecono­mische en financiële situatie.

In nauwe samenwerki­ng met onder andere het Internatio­naal Monetair Fonds wordt gewerkt aan een duurzame oplossing van de schuldenpr­oblematiek van Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname