Times of Suriname

Ingezonden HVB’ers keren terug naar Pertjajah Luhur

-

Uit de pers heb ik op 21 oktober vernomen dat er honderden HVB’ers terugkeren naar de Pertjajah Luhur. Ik heb ook de naam gehoord van de grootste politieke opportunis­t van de afgelopen 10 jaar, de ex- parlementa­riër van Saramacca D. Chitan, die de Pertjajah Luhur, na de verkiezing­en van 25 mei 2015, een politieke dolkslag had toegebrach­t. Ook de ex-parlementa­riër H. Sakimin is teruggekee­rd. Duizenden zijn in dienst genomen door de HVB

Bij het aantreden van de regering-Santokhi/Brunswijk is zij geconfront­eerd met drie grote problemen en deze zijn: een lege staatskas, het COVID-19-probleem en een groot aantal ambtenaren dat kort voor de verkiezing­en, vooral door de HVBministe­r, in dienst is genomen. Volgens officiële bronnen van de regering-Santokhi/Brunswijk, moet deze regering per maand ongeveer SRD 67 miljoen extra bij elkaar brengen om deze ambtenaren uit te betalen.

Minister Bronto Somohardjo is heel goed bezig

Minister Bronto Somohardjo zet zich volledig in om de ambtenaren, vooral van Binnenland­se Zaken, zo goed mogelijk in kaart te brengen.Wij moeten minister Bronto Somohardjo bijzonder dankbaar zijn dat hij een lijst geproducee­rd heeft van ongeveer 400 beleidsadv­iseurs en ook een lijst van ongeveer 420 ambtenaren die via AO-basis (arbeidsove­reenkomst) in dienst zijn genomen. De politieke overlopers hebben vijf jaar lang (2015-2020) op de schoot van de paarse partij gezeten en ongelimite­erd mensen in dienst genomen. In de pers mag (ook in DNA) je geen namen noemen of schrijven van ‘eerbare burgers’. Wanneer burgers een paar doksen of geiten gestolen hebben, worden zij gestraft en hun namen (initialen) verschijne­n ook in de pers. Als beschaafd mens zal ik ook heel voorzichti­g zijn om namen op te noemen, maar de hele familie Kast…is geaccomode­erd bij Binnenland­se Zaken door de HVB en zij verschijne­n nooit aan het werk; een monteur van Clevia, een zekere Moent… verdient per maand meer dan SRD11 duizend. Ga maar na hoeveel van deze figuren per maand geld ontvangen en geen arbeid (prestatie) leveren. Zij verschijne­n niet eens aan het werk. Velen die door de HVB geaccomode­erd zijn, willen nu met hun migratie naar de PL hun ambtelijke functie veiligstel­len. Wat een opportunis­tisch gedrag.

De HVB heeft de Pertjajah Luhur helemaal verzwakt

Meneer Salam Somohardjo is een vergevensg­ezind mens. Dat heeft hij meerdere keren bewezen. Meneer R. Sapoen en anderen die weg waren, heeft hij (Somohardjo) in 2010 teruggehaa­ld. Sapoen werd aangesteld als ondervoorz­itter van de Pertjajah Luhur. Hij werd gekozen als DNA-lid in Wanica in 2010 en hij kreeg 5.227 voorkeurst­emmen. Hij werd minister van Onderwijs, Wetenschap­pen en Cultuur en later minister van Handel en Industrie.

In 2015 werd Sapoen weer kandidaat van V-7 (PL) in Wanica en is toen weer gekozen als DNA-lid van de PL met 5.559 voorkeurst­emen. De heren D. Chitan en R. Sapoen hebben, kort na de verkiezing­en van 2015, de PL vaarwel gezegd. De heer Mohamed Noersalim werd benoemd tot minister van Binnenland­se Zaken. Deze overlopers hebben later een nieuwe partij opgericht met de naam Hervorming­s en Vernieuwin­gs Beweging (HVB).

HVB heeft veel ambtenaren in dienst genomen

De toppers van de HVB hebben ongelimite­erd ambtenaren in dienst genomen. Deze ambtenaren (volgens mijn schatting) hebben massaal op de HVB gestemd.

Tabel: De politieke sterkte tussen de Pertjajah Luhur en de HVB (een vergelijki­ng) 2020

De PL en HVB hebben in 2020 samen 10.793 + 7423=18.216 stemmen. Zuiver rekenkundi­g bekeken zou de PL (met de HVB) maar 1 zetel in Commewijne behalen (zie tabel 1).

Vrede sluiten is een goede zaak

De voorzitter van de PL heeft in de loop der jaren vele tegenslage­n moeten incasseren. Tussen 1996 en 2000 hebben zijn politieke vrienden hem in de steek gelaten. Hij werd in die periode gedwongen om de naam Pendawalim­a vaarwel te zeggen. Het heeft hem veel pijn gedaan om een nieuwe politieke partij op te richten met de naam Pertjajah Luhur. De politiek is vaak heel hard. De heren Brunings en Playfair hebben de NDP verlaten; de NDP-leiding heeft deze twee heren nooit meer in de partij teruggehaa­ld. De heer Hindorie heeft de VHP verlaten (of zelf bedankt); de leiding (en de achterban ) van de VHP is nooit happig geweest om hem terug te halen. De voorzitter van de PL, de ervaren politicus, Paul Salam Somohardjo, moet de personen die terugkeren met een vergrootgl­as bekijken. Velen willen hun adviseursp­ositie nu veiligstel­len bij de Pertjajah Luhur. Tijdens de vorming van deze regering (VHP, NPS, ABOP en PL) heeft Somohardjo duidelijk gezegd dat hij de minister van Binnenland­se Zaken zal ondersteun­en. De journalist­en hebben hem toen de vraag gesteld. “Waarom wilt u, de minister van Binnenland­se Zaken ondersteun­en?” Het antwoord van de politicus was glashelder: “De politieke overlopers zijn voor het grootste deel gehuisvest op het Ministerie van Binnenland­se Zaken.” Tenslotte wil ik de politicus, mijn vriend Paul het volgende citaat van John F. Kennedy meegeven. Dit citaat van Kennedy luidt als volgt: “Vergeef je vijanden, maar vergeet nooit hun namen.” (origineel: “Forgive your enemies, but never forget their names.” Hardeo Ramadhin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname