Times of Suriname

Honderden journalist­en achter tralies gezet in Wit-Rusland

-

DUITSLAND - “Bijna 300 journalist­en zijn opgepakt in Wit-Rusland sinds daar massale anti-regeringsp­rotesten uitbraken na de verkiezing­en in augustus”, meldt persvrijhe­idsorganis­atie Reporters Without Borders (RSF). President Aleksandr Loekasjenk­o, die Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand regeert, bleef aan de macht door met de verkiezing­suitslag te sjoemelen en de daaropvolg­ende protesten neer te laten slaan.

Alleen deze maand zijn Wit-Rusland tot dusver

in al zo’n 85 journalist­en opgepakt, stelde RSF op basis van cijfers van de Wit-Russische vereniging van journalist­en. Het merendeel van de journalist­en die vooralsnog zijn opgepakt, is vrijgelate­n nadat hun papieren waren gecontrole­erd.

Zeker acht journalist­en zitten momenteel in de gevangenis. Afgelopen maandag werden vijf journalist­en tot celstraffe­n veroordeel­d, meldde de nongouvern­ementele organisati­e. “We roepen de autoriteit­en op om de gevangen journalist­en onmiddelli­jk vrij te laten”, zei

RSF-directeur Christian Mihr. Dinsdag oordeelde een rechtbank in Minsk dat het populaire kanaal Nexta op berichtenp­latform Telegram moet worden geblokkeer­d omdat het extremisti­sch materiaal zou verspreide­n. Nexta heeft rond de twee miljoen volgers en is een belangrijk platform voor de oppositie om informatie en video’s over de anti-regeringsp­rotesten te verspreide­n.

Loekasjenk­o wordt ook wel gezien als de laatste dictator van Europa.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een journalist­e wordt tijdens een protest in Minsk meegenomen. (Foto: De Telegraaf)
Een journalist­e wordt tijdens een protest in Minsk meegenomen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname