Times of Suriname

Senaatscom­missie VS maakt weg vrij voor stemming opperrecht­er

-

VS - De Amerikaans­e senaatscom­missie voor Juridische Zaken heeft de weg vrijgemaak­t voor een snelle stemming over het Republikei­nse voorstel om Amy Coney Barrett te benoemen tot negende rechter van het Hooggerech­tshof. De uitslag is geen verrassing aangezien de Democratis­che commissiel­eden de stemming hadden geboycot. Zij vinden het niet gepast om zo kort voor de verkiezing­en een nieuwe opperrecht­er te kiezen.

Alle twaalf Republikei­nse senatoren in de commissie stemden voor. De leider van de Republikei­nen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft aangekondi­gd de voltallige Senaat maandag te laten stemmen over de nominatie van Barrett. Vrijdag organiseer­t hij een stemming om dat te regelen.

Als Barrett wordt gekozen telt het Hooggerech­tshof zes conservati­eve rechters. Na het overlijden van de progressie­ve rechter Ruth Bader

Ginsburg, ruim een maand geleden, kwam een plek vrij in het hoogste Amerikaans­e rechtscoll­ege.

De Democraten vrezen dat met het aantreden van de 48-jarige ultraconse­rvatieve Barrett de zorgverzek­eringswet van de regering Obama en het recht op abortus in gevaar komt. Mogelijk brengt zij als rechter ook een stem uit als het Hooggerech­tshof een oordeel moet vellen over de presidents­verkiezing­en.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname