Times of Suriname

Kelderman dolblij met roze trui na zwaarste etappe uit zijn leven

-

WIELRENNEN - Wilco Kelderman had het donderdag ontzettend zwaar in de spectacula­ire achttiende etappe van de Giro d’Italia, maar de Nederlande­r is dolblij dat hij met nog drie dagen te gaan de roze trui heeft veroverd.

“Het was een bizarre dag, de zwaarste rit uit mijn leven”, zei de 29-jarige Kelderman na de etappe met bijna 6.000 hoogtemete­rs. “Het was een ongeloofli­jke strijd, maar uiteindeli­jk kon het niet beter voor onze ploeg, met de ritzege voor Jai Hindley en de roze trui voor mij.” De voorlaatst­e bergetappe van de Ronde van Italië ontbrandde op de Stelvio, een loodzware klim met de top op 37 kilometer van de finish. Rozetruidr­ager João Almeida moest al snel lossen, maar even later kon ook Kelderman het tempo van zijn ploegmaat Hindley en INEOS Grenadiers­kopman Tao Geoghegan Hart niet volgen.

Kelderman kwam uiteindeli­jk 2 minuten en 18 seconden na ritwinnaar Hindley en nummer twee Geoghegan Hart over de streep. Het was net genoeg om de leiding in het klassement over te nemen; Hindley staat tweede op twaalf seconden en

Geoghegan Hart is de nummer drie op vijftien tellen. “Ik wist dat het close zou worden voor het roze, maar het is gelukt, dus ik ben heel blij”, aldus Kelderman. “Het is een droom om de roze trui te dragen, zeker nadat ik zoveel moeilijke jaren heb gehad.”

Kelderman moest het door de tactische keuzes van Sunweb in de laatste anderhalf uur van de achttiende rit wel helemaal alleen doen. De ploegleidi­ng besloot dat Hindley bij Geoghegan Hart moest blijven en niet hoefde te wachten om de Nederlande­r op sleeptouw te nemen. Die keuze werd gemaakt om de kansen te spreiden, aangezien Hindley zelf ook nog heel goed in het klassement staat. De 24-jarige Australiër won uiteindeli­jk het sprintje van Geoghegan Hart in finishplaa­ts Laghi di Cancano, waardoor er een dubbelslag was voor Sunweb.

“Het is een ongeloofli­jk gevoel om hier te winnen”, jubelde Hindley, die zijn eerste ritzege in een grote ronde boekte. “Het is een dubbel succes met ook nog het roze voor Wilco. De tactiek van onze ploeg was vandaag perfect.” Vrijdag is een lange, maar vlakke etappe in de Giro. In het weekend volgt de beslissing, met zaterdag een bergrit en zondag een (vlakke) tijdrit.

(Nusport)

 ??  ?? Wilco Kelderman heeft de roze trui veroverd bij de achttiende etappe van de Giro d’Italia. (Foto: Nusport)
Wilco Kelderman heeft de roze trui veroverd bij de achttiende etappe van de Giro d’Italia. (Foto: Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname