Times of Suriname

IOC verzekert dat landen niet geweerd zullen worden

-

OLYMPISCHE SPELENEen land zal in zijn geheel niet van de Olympische Spelen in Tokio worden uitgeslote­n omdat het te veel coronabesm­ettingen telt. Dat bevestigde de voorzitter van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, woensdag in een gesprek op Instagram met de Duitse speerwerpe­r Johannes Vetter. De Spelen werden vanwege de coronapand­emie met een jaar uitgesteld tot volgende zomer (23 juli-8 augustus 2021).

“Sporters dragen geen verantwoor­delijkheid voor het virus”, zei Bach. “Als zij negatief testen en zich houden aan de voorschrif­ten om het virus tegen te gaan, moeten zij de mogelijkhe­id hebben om deel te nemen aan de wedstrijde­n. Ik verwacht ook niet dat landen zich zullen afmelden. Alle 206 bij het IOC aangeslote­n nationale olympische comités zijn vastberade­n en vol verwachtin­g.” Bach kon nog geen details geven over hoe de Spelen in Japan er precies zullen uitzien. De organisati­e werkt tal van plannen uit om het evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen in de zomer van 2021.

De IOC-voorzitter onthulde wel dat een werkgroep in december met een tussenrapp­ort komt over de veiligheid­smaatregel­en die de organisati­e voor ogen heeft. Het atletendor­p speelt daarin een centrale rol. Dat dorp krijgt vermoedeli­jk zijn eigen medische voorzienin­gen om de sporters en officials in de ‘bubbel’ te houden. “Het atletendor­p is het kloppend hart van de Spelen, maar het zal deze keer niet de sociale functie hebben die we gewend zijn”, zei Bach nog.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname