Times of Suriname

Eigenaar kolencentr­ale Maasvlakte bereid tot sluiting

-

ROTTERDAM - Als het kabinet met compensati­e over de brug wil komen, dan is investeerd­er Riverstone bereid zijn kolencentr­ale op de Maasvlakte eerder te sluiten dan 2030. Dat aanbod heeft het bedrijf gedaan aan het ministerie van Economisch­e Zaken en Klimaat. Een woordvoerd­er van het Amerikaans­e investerin­gsfonds bevestigde berichtgev­ing van de NOS daarover.

Wanneer de centrale, die vorig jaar door Riverstone werd overgenome­n van het Franse nutsbedrij­f Engie, zou kunnen sluiten, is nog niet duidelijk. Dat hangt volgens de woordvoerd­er van veel factoren af. Met de sluiting zou de regering een grote stap zetten naar het voldoen aan de klimaatdoe­lstellinge­n. In september kondigde het ministerie aan de volledige sluiting van een kolencentr­ale toch te overwegen om dit jaar de CO2uitstoo­t met zeker een kwart te kunnen terugdring­en ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak.

Om aan die doelstelli­ng te voldoen besloot minister Eric Wiebes eerder al om drie van de vier resterende kolencentr­ales tijdelijk minder elektricit­eit te laten produceren. De eigenaren worden daarvoor gecompense­erd. In aanvulling daarop wil Wiebes kijken tegen welke prijs energiebed­rijven bereid zijn hun kolencentr­ales vervroegd volledig te sluiten. “We bestuderen de reacties van de centrales”, zegt een woordvoerd­er van het ministerie. Wiebes hoopt de Kamer half november te informeren over de uitkomsten. Overigens ligt de centrale van Riverstone al maanden stil vanwege een defect. Volgens de planning kan die in december weer gaan draaien.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname