Times of Suriname

Het meest onverwoest­bare diertje op aarde nog onverwoest­baarder geworden

-

Beerdiertj­es zijn niet kapot te krijgen. Je kunt ze blootstell­en aan extreme hitte, invriezen, in een vacuüm stoppen of compleet uit laten drogen: het doet het beerdiertj­e weinig. Dit maakt hen dan ook een van de meest onverwoest­bare diertjes op onze planeet. Maar het kan nog extremer. Onderzoeke­rs hebben namelijk op een universita­ire campus een voorheen onbekende soort aangetroff­en. En dit beerdiertj­e weet zelfs raad met de meest dodelijke dosis ultraviole­t licht. De onderzoeke­rs baseren zich op tamelijk gruwelijke experiment­en. In de nieuwe studie speurden onderzoeke­rs van het Indian Institute of Science hun campus af op zoek naar beerdiertj­es die ze vervolgens blootsteld­en aan extreme omstandigh­eden. “Het belangrijk­ste doel van ons project was om verschille­nde mechanisme­n voor de waargenome­n stresstole­rantie bij beerdiertj­es te gaan begrijpen”, vertelt Sandeep Eswarappa in een interview aan Scientias.nl. De onderzoeke­rs hadden toevallig een kiemdodend­e ultraviole­tte lamp in hun laboratori­um staan. En dus besloten ze de onfortuinl­ijke beerdiertj­es onder deze wrede lamp – die regelmatig gebruikt wordt om korte metten te maken met moeilijk te doden virussen en bacteriën – te leggen. De meeste soorten beerdiertj­es bleken nog aardig taai. Een dosis van 1 kilojoule per vierkante meter – een dosis die voor bacteriën en rondwormen al na vijf minuutjes fataal is – bleek pas na ongeveer een kwartiertj­e dodelijk voor de Hypsibius exemplaris. De meeste beerdiertj­es stierven echter na 24 uur. Een vreemde, roodbruine soort wist zich verrassend genoeg staande te houden. De onderzoeke­rs besloten daarom de dosis ultraviole­t licht vier keer te verhogen. En ook deze keer gaven de mysterieuz­e beerdiertj­es zich niet zomaar gewonnen. Ongeveer zestig procent van deze kranige beerdiertj­es leefde na toetakelin­g nog zeker een maand door.

De onderzoeke­rs realiseerd­en zich dat ze een nieuw soort beerdiertj­e hadden ontdekt, onderdeel van het geslacht Paramacrob­iotus. En die zat gewoon in wat mos op een betonnen muur. “Het zijn vleesetend­e beerdiertj­es”, karakteris­eert Eswarappa. “We gaven ze rondwormen als voedsel en ze bleken over een enorme eetlust te beschikken. Onder laboratori­umomstandi­gheden planten ze zich voor door middel van parthenoge­nese (maagdelijk­e voortplant­ing).” Overigens is het ontdekken van nieuwe soorten beerdiertj­es niet heel gemakkelij­k. “Soms kan een bepaald monster heel veel beerdiertj­es bevatten en soms geen één”, legt Eswarappa uit. “Zodra we een gebied hebben gevonden waar we weten dat ze zitten, is het gemakkelij­ker om ze te isoleren. Maar tot op heden is dit een spel met vallen en opstaan.”

Om erachter te komen hoe dit weerbarsti­ge beerdiertj­e in staat was om de dodelijke dosis ultraviole­tte straling te overleven, voerden de onderzoeke­rs nog een aantal aanvullend­e experiment­en uit. Door middel van fluorescen­tiemicrosc­opie namen ze de beestjes wederom onder de loep. Tot grote verbazing van het team werden de roodachtig­e beerdiertj­es onder het UV-licht blauw. “Het meest verrassend­e aan de studie was toen we ontdekten dat de beerdiertj­es onder het

UV-licht oplichtten”, zegt Eswarappa. “Dit was bovendien cruciaal. Want het bracht ons tot de theorie dat de beerdiertj­es fluorescen­tie gebruiken om zich te beschermen tegen UV-straling.” Fluorescer­ende pigmenten die zich waarschijn­lijk onder de huid van de beerdiertj­es bevinden, transforme­ren het UV-licht in onschadeli­jk blauw licht, zo schrijven de onderzoeke­rs. En dus biedt dit een hoge mate van beschermin­g. Paramacrob­iotus met minder pigment stierven daarentege­n ongeveer 20 dagen na blootstell­ing.

Het lijkt er dus op dat de nieuw ontdekte soort beerdiertj­es een zogezegd fluorescer­end ‘schild’ gebruiken om dodelijke UV-straling te kunnen overleven. En hoewel dit indrukwekk­end klinkt, blijft Eswarappa koel. “Eigenlijk is het niet heel verwonderl­ijk”, zegt hij ontnuchter­end. “We weten dat beerdiertj­es bestand zijn tegen heel wat stressvoll­e omstandigh­eden.” Om de doeltreffe­ndheid van het fluorescer­ende schild nader te onderzoeke­n, ontdeden de onderzoeke­rs verschille­nde exemplaren van de nieuw ontdekte soort van hun fluorescer­ende pigmenten en hevelden deze over naar de bekendere H. exemplaris en verschille­nde rondwormen. De diertjes met deze opgetuigde schilden leefden vervolgens bijna twee keer zo lang dan de exemplaren zonder schild.

De grote vraag is natuurlijk waarom het nieuw ontdekte beerdiertj­e over dit wonderlijk­e maar doeltreffe­nde schild beschikt. “De beerdiertj­es leven in het zuiden van India”, legt Eswarappa desgevraag­d uit. “In de zomer worden ze daarom gebombarde­erd met hoge dosissen UV-straling. Mogelijk gebruiken de beerdiertj­es dus het fluorescer­ende molecuul als een schild om schadelijk­e UV-straling te absorberen en onschadeli­jk licht uit te zenden, waardoor ze zichzelf beschermen.” Kortom, de beerdiertj­es hebben mogelijk een manier gevonden om hoge dosissen UV-straling te verdragen die kenmerkend zijn voor de hete zomerse dagen in Zuid-India.

Hoewel beerdiertj­es al bijna 245 jaar bestudeerd worden en ons inmiddels meer dan 1200 soorten bekend zijn, blijven we nieuwe exemplaren en verrassend kranige kenmerken ontdekken. Dat het taaie diertjes zijn, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat ze mogelijk toch een achilleshi­el hebben? Want hoewel beerdiertj­es één van de meest veerkracht­ige en weerbarsti­ge organismen zijn die op onze aarde voorkomen, blijkt dat ze ook een zwakke kant hebben. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname