Times of Suriname

Stokoude, vergeten rivier ontdekt in de Tharwoesti­jn

-

De Tharwoesti­jn is een droge, dorre en snikhete omgeving gelegen in India en Pakistan. Maar waarschijn­lijk is dit niet altijd het lot van de barre woestijn geweest. Lang gelegen zou er namelijk zomaar eens een rivier door het gebied kunnen hebben gestroomd. Dat is te lezen in het vakblad Quaternary Science Reviews. En die rivier was waarschijn­lijk van groot belang voor onze voorouders.

Met behulp van Luminescen­tiedaterin­g – een relatief nieuwe methode om het moment van afzetting en begraving van zand te bepalen – hebben onderzoeke­rs een stokoude en vergeten rivier aan het licht gebracht. De onderzoeke­rs bestudeerd­en een diepe afzetting van rivierzand en grind die was blootgeleg­d door een steengroev­e nabij het dorpje Nal, net buiten de Indiase stad Bikaner en dat leidde tot de ontdekking dat een rivier ooit door het centrale gedeelte van de Tharwoesti­jn heeft gevloeid. “We zagen onmiddelli­jk bewijs voor een substantie­el en zeer actief riviersyst­eem”, vertelt onderzoeke­r Hema Achyuthan. “Deze nam vervolgens in de loop van de tijd geleidelij­k in kracht af.”

Het is een interessan­te ontdekking. Maar het leidde ook gelijk tot een belangrijk­e vervolgvra­ag. “Toen we in het midden van de woestijn stonden, luidde de vraag die we wilden beantwoord­en: hoe oud was deze rivier?” De onderzoeke­rs wisten te achterhale­n dat de rivier het sterkst tussen de 172 duizend en 140 duizend jaar geleden stroomde, ten tijde van een veel zwakkere moesson dan de regio nu kent. En dat betekent dat de rivier waarschijn­lijk zo’n 173 duizend jaar geleden zou zijn ontstaan. Tussen de 95 duizend en 78 duizend jaar geleden droogde de rivier waarschijn­lijk op en was rond 26 duizend jaar geleden voor het grootste gedeelte verdwenen.

De ouderdom van deze rivier die door het midden van de Tharwoesti­jn stroomde, is van bijzonder belang. Want het betekent dat het mogelijk een belangrijk­e ader vormde voor de menselijke bevolking die dankzij de rivier in de woestijn kon wonen. Het tijdsbeste­k waarin deze rivier bestond, overlapt tevens met belangrijk­e veranderin­gen in het menselijke gedrag in de regio die eerder al in verband zijn gebracht met de vroegste trektochte­n van Homo sapiens vanuit Afrika naar India. “Deze rivier stroomde op een kritiek moment om de menselijke evolutie in de Tharwoesti­jn, door Zuid-Azië en daarbuiten te gaan begrijpen”, vertelt onderzoeke­r James Blinkhorn. “Dit duidt op een landschap waarin onze vroege voorouders voor het eerst een moesson meemaakten en overstaken. Het is dus goed mogelijk dat de Tharwoesti­jn er destijds heel anders uitzag dan het landschap van vandaag de dag.” Het betekent dat de aanwezighe­id van een rivier die dwars door het midden van de

Tharwoesti­jn stroomde, een belangrijk­e doorgang vormde voor mensachtig­en die van Afrika naar Azië migreerden. Hoewel de uitgestrek­te woestijn eerder als een onherbergz­aam gebied werd gezien, wordt het nu steeds duidelijke­r dat tijdens natte periodes in het verleden menselijke populaties in dit gebied floreerden. “De Tharwoesti­jn heeft een rijke prehistori­e”, legt Blinkhorn uit. “En we hebben een breed scala aan bewijsmate­riaal ontdekt dat aantoont hoe populaties uit het stenen tijdperk er niet alleen overleefde­n, maar ook in deze halfwoesti­jnen floreerden. We weten hoe belangrijk rivieren kunnen zijn voor het leven in deze regio. Maar we hadden nog maar weinig details over hoe riviersyst­emen er precies uitzagen tijdens belangrijk­e periodes van de prehistori­e.” De volgende onderzoeks­fase is om aan te tonen waar de rivier precies ontsprong. Satellietb­eelden hebben een mogelijke verbinding met een Himalaya-bron, zoals de Sutlej, gesuggeree­rd. Maar de onderzoeke­rs houden een slag om de arm. “We kunnen momenteel niet aantonen waar de rivier precies vandaan komt”, stelt Blinkhorn. “Maar het Indira Gandhikana­al (het langste kanaal van India) geeft ons enig inzicht in wat er gebeurt als een rivier dwars door het midden van de Tharwoesti­jn stroomt: planten en dieren gedijen en het biedt ideale omstandigh­eden voor vroege menselijke populaties.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname