Times of Suriname

Melkweg heeft klonterige halo waarin sterren worden gerecycled

-

Astronomen van de universite­it van Iowa hebben ontdekt dat om de Melkweg, het sterrenste­lsel waarin ons zonnestels­el zich bevindt, een ‘klonterige halo’ hangt. Deze substantie bestaat uit hete gassen en materie die continu worden uitgestote­n bij de geboorte en sterfte van sterren. Volgens de onderzoeke­rs fungeert de halo, ook wel het circumgala­ctische medium genoemd, als een soort kraamkamer voor sterren. Zo was de halo zo’n tien miljard jaar geleden de broedplaat­s voor de Melkweg zelf. De Amerikaans­e sterrenkun­digen vermoeden dat stervende sterren gas ‘teruggeven’ aan de galactisch­e klont. Volgens die theorie worden uit datzelfde gas weer nieuwe sterren geboren. “Zo houdt de Melkweg zich bezig met recycling”, aldus de astronomen. Volgens de onderzoeke­rs zou zich in de halo ook donkere materie kunnen bevinden. Deze materie is met de huidige technologi­e niet waarneemba­ar, maar wetenschap­pers vermoeden dat ruim een kwart van het heelal hieruit bestaat.

De sterrenkun­digen deden de ontdekking aan de hand van waarneming­en, die gedaan zijn met de HaloSat, een satelliet die röntgenstr­alen opvangt vanuit de halo. Op plekken waar de meeste sterren worden gevormd, was de meeste röntgenstr­aling aanwezig.

De bevindinge­n uit het onderzoek zijn maandag gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature Astronomy. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname