Times of Suriname

252 miljoen jaar geleden verdween bijna al het leven van de aarde, we weten nu waarom

-

Het leven op aarde heeft een lange, maar ook uiterst turbulente geschieden­is. Meer dan eens stierven talloze soorten uit en kromp de reeds sterk ontwikkeld­e biodiversi­teit opnieuw tot een minimum, waarbij de loop van de evolutie telkens veranderde. De grootste massa-extinctie ooit vond ongeveer 252 miljoen jaar geleden plaats. En nu krijgen we dankzij een nieuwe studie voor het eerst een uniek inkijkje in de belangrijk­ste gebeurteni­ssen die hebben geleid tot deze mega-catastrofe. De grootste massa-extinctie aller tijden markeerde het einde van het Perm-tijdperk en luidde het begin van het Trias in. Talloze dieren werden onverhoeds van de planeet weggevaagd: ongeveer driekwart van al het landleven en zo’n 95 procent van het leven in de oceaan verdween binnen slechts enkele duizenden jaren. Tot nu toe werden altijd gigantisch­e vulkaanuit­barstingen in het huidige Siberië als schuldige aangewezen. Grote hoeveelhed­en methaan zouden uit de zeebodem de atmosfeer in zijn gepompt en voor onleefbare situaties hebben gezorgd. De exacte oorzaak en volgorde van de gebeurteni­ssen die tot de massale uitstervin­g hebben geleid, bleven echter zeer controvers­ieel.

Een team van onderzoeke­rs heeft daar nu voor het eerst veranderin­g in gebracht. In een nieuwe studie zijn ze in staat geweest om de hele cascade van gebeurteni­ssen nauwgezet te reconstrue­ren. Hiervoor gebruikten ze de schelpen van gefossilis­eerde armpotigen. “Dit zijn mossel-achtige diertjes die al meer dan 500 miljoen jaar op aarde voorkomen”, legt onderzoeke­r Hana Jurikova uit. “We hebben voor onze analyses goed bewaard gebleven fossiele armpotigen gevonden in de Nieuw-Zeelandse Alpen gebruikt. Deze schelpen zijn 252 miljoen jaar geleden afgezet op de bodem van ondiepe gedeeltes van de Tethysocea­an en hebben de omgevingsc­ondities kort voor, en aan het begin van, de massa-extinctie goed vastgelegd.”

De onderzoeke­rs concentree­rden zich met name op verschille­nde isotopen van het element borium in de kalkhouden­de schelpen. Hierdoor slaagde het team erin om de veranderin­gen van de pHwaarden in de 252 miljoen jaar oude oceaan te bepalen. Omdat de pH-waarde van zeewater nauw verbonden is met de CO2-concentrat­ie in de atmosfeer, konden de onderzoeke­rs tevens de veranderin­gen in de atmosferis­che CO2 aan het begin van de massa-extinctie in kaart brengen. Vervolgens gebruikten ze een innovatief model om de impact van CO2 op het milieu te bestuderen.

De bevindinge­n

tonen

aan dat vulkaanuit­barstingen vanuit de toen nog actieve vulkanisch­e vlakte die de Siberische Trappen wordt genoemd, enorme hoeveelhed­en CO2 naar de atmosfeer transporte­erde. Deze grote CO2-uitstoot duurde enkele millennia en leidde tot een sterk broeikasef­fect, met extreme opwarming en verzuring van de oceaan tot gevolg. Dramatisch­e veranderin­gen in chemische verwering op het land veranderde­n de productivi­teit en de kringloop van voedingsst­offen in de oceaan, waardoor uiteindeli­jk al het zuurstof uit de zeeën verdween. En dit werd tal van dier- en plantensoo­rten fataal. “We hebben te maken met een trapsgewij­ze tragedie waarbij de stijging van CO2 in de atmosfeer een reeks gebeurteni­ssen in gang zette die vervolgens bijna al het leven in de zeeën uitroeide”, aldus Jurikova. “Deze domino-achtige ineenstort­ing van onderling verbonden cycli en processen leidde uiteindeli­jk tot de waargenome­n immense massa-extinctie op de grens tussen het Perm en het Trias.” Het onderzoek trekt ook sombere lessen voor onze toekomst. Want ook op dit moment zijn de CO2concent­raties in onze atmosfeer bijzonder hoog en verzuurt de oceaan in rap tempo. “De destijdse vulkaanuit­barstingen zijn niet direct vergelijkb­aar zijn met antropogen­e koolstofem­issies”, zegt Jurikva. “In feite zijn alle moderne fossiele brandstofr­eserves niet in staat om gedurende honderden jaren evenveel CO2 in de atmosfeer te pompen als 252 miljoen jaar geleden. Het is echter wel verbazingw­ekkend dat de CO2uitstoo­t van de mensheid momenteel veertien keer hoger is dan de jaarlijkst­e uitstoot op het moment van de grootste biologisch­e catastrofe in de geschieden­is van de aarde.” Hoewel de meteoriet-inslag van 66 miljoen jaar geleden die tevens het einde van het dino-tijdperk markeerde tot nu toe als bekendste massaextin­ctie werd gezien, krijgen we nu dankzij de nieuwe studie ook meer inzicht in eerdere noodlottig­e en wereldwijd­e catastroph­es en zo lossen onderzoeke­rs steeds meer mysteries uit de geschieden­is van de aarde op. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname