Times of Suriname

10.000 jaar oude voetstappe­n van jongvolwas­sene en kleuter ontdekt in VS

-

Archeologe­n hebben in de Amerikaans­e staat New Mexico de tienduizen­d jaar oude voetsporen van een (jong)volwassene en een kleuter ontdekt. De twee liepen ongeveer 1,5 kilometer, vlak bij een mammoet en een gigantisch­e luiaard, maar ze leken hier geen erg in te hebben. Het zou mogelijk gaan om de oudste door vroege mensen achtergela­ten voetsporen.

Het kind liep af en toe zelf mee, maar werd voor een deel van de wandeling gedragen, schrijven onderzoeke­rs van de Amerikaans­e Cornell Universite­it in Quaternary Science Reviews. De oudste van de twee zou een adolescent kunnen zijn, maar ook een kleine volwassen vrouw. Dit zou zichtbaar zijn doordat de kleine voetstappe­n slechts een deel van het spoor zichtbaar zijn en de grotere voetstappe­n soms aan één kant dieper zijn dan aan de andere kant. Soms liep het kind aan de linkerkant, soms aan de rechterkan­t.

Het duo liep in een rechte lijn. Ook is er een tweede spoor gevonden, wat vermoedeli­jk door dezelfde (jong)volwassene is achtergela­ten. Bij dit spoor werden er echter geen sporen gevonden van een kind.

De sporen zijn ontdekt in een inmiddels uitgedroog­d meer, waar eerder ook de sporen van mammoeten, gigantisch­e luiaards, sabeltandt­ijgers en reuzenwolv­en zijn gevonden. De wandeling van het tweetal zou daarom vrij gevaarlijk zijn geweest.

Een mammoet en luiaard hebben de route van de wandelaars zelfs doorkruist. Hier lijken de reizigers echter geen moeite mee te hebben gehad. Doordat de voetsporen in een rechte lijn staan, is te zien dat zij hun wandelpatr­oon niet aanpasten vanwege de grote dieren

De luiaard lijkt zich wel te hebben aangepast vanwege de aanwezighe­id van de mensen, de mammoet liep gewoon onaangepas­t verder. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname