Times of Suriname

Grootste massa-extinctie ooit leidde tot een soort biologisch­e wapenwedlo­op

-

Ongeveer 250 miljoen jaar geleden vond op het randje van het Perm de grootste massaextin­ctie ooit plaats. De oorzaak? Vulkaanuit­barstingen waardoor grote hoeveelhed­en broeikasga­ssen in de atmosfeer belandden en het klimaat veranderde. Maar liefst 95 procent van alle bestaande soorten werd onverhoeds van de planeet weggevaagd. De weinige overlevend­en werden geconfront­eerd met een barre en onverbidde­lijke wereld waar klimaatopw­arming en oceaanverz­uring aan de orde van de dag waren. Die omstandigh­eden hebben de overlevend­e dieren voor altijd veranderd.

Twee hoofdgroep­en van de zogenoemde tetrapoden overleefde­n de massa-extinctie. Dit waren de synapsiden en de Archosauri­a, inclusief de voorouders van zoogdieren en vogels. Nu hebben onderzoeke­rs meer bewijs gevonden dat deze dieren toen al warmbloedi­ge eigenschap­pen verwierven. Warmbloedi­ge of endotherme dieren beschikken over bont, veren of haar als isolatie. En er wordt al lang vermoed dat zoogdieren aan het begin van het Trias over haar beschikten. Maar nu doet een nieuwe studie daar nog een schepje bovenop. De onderzoeke­rs suggereren namelijk dat archosauri­ërs grofweg 250 miljoen jaar geleden namelijk ook al over heuse veren beschikten.

Al in 2009 kwamen verschille­nde aanwijzing­en aan het licht dat de synapsiden en de Archosauri­a precies op het moment van de Perm-Triasmassa-extinctie warmbloedi­ge eigenschap­pen verwierven. Deze ontdekking was gebaseerd op gefossilis­eerde voetafdruk­ken, waaruit bleek dat alle middelgrot­e en grote tetrapoden een rechtopsta­ande houding hadden, met hun ledematen direct onder hun lichaam. Hierdoor konden ze sneller rennen en vooral grotere afstanden afleggen. Opvallend genoeg vond deze verschuivi­ng heel plotseling plaats en niet over een tijdspanne van tientallen miljoenen jaren, zoals eerder was gesuggeree­rd. Bovendien vond dit plaats in alle groepen en niet alleen in die van de voorouders van zoogdieren en vogels.

Het is een interessan­te ontdekking. Want het betekent dat de voorouders van zowel zoogdieren als vogels tegelijker­tijd warmbloedi­g werden. En dat in een tijd dat het leven herstellen­de was van de grootste massale uitstervin­g ooit. De gelijktijd­ige veranderin­g van de lichaamsho­uding en de vroege oorsprong van haar en veren suggereert bovendien een soort biologisch­e wapenwedlo­op. In de ecologie vindt dit plaats wanneer roofdieren en prooien met elkaar moeten concurrere­n. Een voorbeeldj­e: de leeuw evolueert om sneller te rennen, maar de gnoe evolueert ook om sneller te rennen of te draaien om aan de leeuw te kunnen ontsnappen. De onderzoeke­rs hebben nu ontdekt dat zoiets soortgelij­ks dus plaatsvond in het Trias. “Alleen een klein aantal soorten wist de massa-extinctie te overleven”, legt onderzoeke­r Mike Benton uit. “Zij moesten vervolgens concurrere­n in een moeilijke wereld. Omdat een paar van de overlevend­en op primitieve wijze al endotherm waren, moesten alle andere ook endotherm worden om te kunnen overleven in de nieuwe en snel veranderen­de wereld.”

Zoogdieren en vogels zijn tegenwoord­ig warmbloedi­g en dat wordt vaak gezien als de reden voor hun succes. Warmbloedi­gheid heeft namelijk een aantal belangrijk­e voordelen. Omdat warmbloedi­ge dieren over het vermogen beschikken om hun eigen lichaamswa­rmte te produceren, kunnen ze in koudere omgevingen of in gebieden met enorme seizoensch­ommelingen leven. Ook vertonen ze intensieve ouderlijke zorg, voeden hun jongen op en leren ze complex, slim gedrag. Deze aanpassing­en gaven vogels en zoogdieren een voorsprong op amfibieën en reptielen. “Het Trias was een opmerkelij­ke tijd in de geschieden­is van het leven op aarde”, zegt Benton. “Je ziet tegenwoord­ig op het land overal vogels en zoogdieren terwijl amfibieën en reptielen zich vaak verborgen houden.” De studie, gepublicee­rd in het vakblad Gondwana Research, suggereert dus dat een biologisch­e wapenwedlo­op uiteindeli­jk uitmondde in de opkomst van warmbloedi­gheid. Een interessan­te bevinding die ook meer onthult over waarom dieren überhaupt warmbloedi­g werden. Op het eerste gezicht lijken koudbloedi­ge dieren het namelijk veel makkelijke­r te hebben. Omdat ze hun lichaamste­mperatuur niet intern kunnen regelen, spenderen ze 30 keer minder energie dan warmbloedi­ge dieren van dezelfde grootte. Terwijl zoogdieren en vogels constant hun calorieën moeten gebruiken om een hoge, stabiele lichaamste­mperatuur te handhaven, kunnen reptielen en amfibieën gewoon lekker in het zonnetje gaan liggen. Waarom dieren dan toch warmbloedi­g werden? Mogelijk dat ziekteverw­ekkers een vinger in de pap hebben…(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname