Times of Suriname

Uitgaansve­rbod bijgesteld

-

PARAMARIBO – Vanaf maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november is het uitgaansve­rbod aangepast van 22.00 uur tot 05.00 uur in de ochtend. Geen samenschol­ing van groepen groter dan tien personen. Bijeenkoms­ten voor rouwzittin­gen, uitvaarten en religieuze bijeenkoms­ten zijn uitsluiten­d toegestaan met inachtnemi­ng van het feit dat het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbar­e capaciteit van de desbetreff­ende ruimte. De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter tegelijker­tijd. Deze zijn enkele van de aangepaste maatregele­n die president Chandrikap­ersad Santokhi naar aanleiding van de huidige COVID-19-situatie gisteren bekendmaak­te.

“Het gaat de goede kant op. Maar wij zijn er nog lang niet. Blijft u waakzaam. Blijft u zich aan de regels houden. Het richtcijfe­r is minder dan 25 nieuwe gevallen per dag en bij een stijging van boven de 25 nieuwe gevallen per dag, zullen wij genoodzaak­t zijn om de maatregele­n wederom aan te scherpen. Nu kunnen wij echter alweer een stap dichter naar normalisat­ie nemen. De integrale aanpak van de COVID-19-pandemie in Suriname werkt. De cijfers staven dat. Wij zien een scherpe daling van het aantal actieve besmetting­en. Alle recente uitbraken, met name in Apoera, Kwamalasam­utu en Saramacca, zijn thans onder controle”, zegt Santokhi.

Het staatshoof­d zegt ook dat volgende week de antigeen sneltesten voor COVID-19 arriveren. “Mijn dank gaat uit naar de PAHO/WHO voor deze geste. Deze testen bieden binnen een halfuur resultaat. De testen zullen gebruikt worden door de ziekenhuiz­en, voor cito triage van bepaalde patiënten met klachten, en op de verschille­nde test sites in stad, district en binnenland. COVID-19 is nog niet voorbij. Er zijn nog nieuwe gevallen. Er zijn nog burgers die overlijden. Ook afgelopen week heeft een Surinamer de strijd tegen deze ziekte verloren. Onze condoleanc­es gaan ook uit naar alle nabestaand­en”, zegt de president.

Vanwege de toename aan besmetting­en in Nederland, is het personenve­rkeer met dat land verder beperkt, deelt Santokhi verder mee. “Personenve­rkeer is uitsluiten­d toegestaan voor repatriant­en, essentieel personeel of in verband met spoedgeval­len van persoonlij­ke aard. In alle gevallen kan reizen uitsluiten­d nadat de desbetreff­ende persoon toestemmin­g heeft verkregen van de bevoegde Surinaamse autoriteit­en. Personen in quarantain­e of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijv­en, dienen zich strikt te houden aan de maatregele­n. Het is hen verboden om zich buiten hun woning of verblijfsg­elegenhede­n te begeven of te bevinden”, benadrukt Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname