Times of Suriname

Prijzen transportd­iensten met bijna 60% gestegen

-

PARAMARIBO – De prijzen van transportd­iensten zijn in september met gemiddeld 55,9 procent gestegen. Dit meldt het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in zijn meest recente uitgave van de consumente­nprijsinde­xcijfers over september 2020.

De prijzen van onder andere onderhoud en reparatie van transportm­iddelen zijn met 24,5 procent gestegen in september. De prijzen van transportm­iddelen zijn toegenomen met 8,9%. De prijsstijg­ingen in de transports­ector hebben met name te maken met de verhoging van de benzinepri­jzen en de aanpassing van tarieven voor onder andere bus, taxi en andere transportg­erelateerd­e diensten die worden aangeboden.

Volgens het ABS zijn de prijzen van de verschille­nde goederen in de winkels in september 2020 ten opzichte van augustus 2020 in een maand met 4,2 procent gestegen. De jaarinflat­ie is nu 45,1 procent. Dit houdt in dat de prijzen van september 2020 vergeleken met die van september 2019 in een jaar met gemiddeld 45,1 procent zijn gestegen. De prijzen van september 2020 zijn opgenomen van 1 tot en met 30 september 2020. Onder andere zijn prijzen van levensmidd­elen en niet-alcoholisc­he dranken met 5,1 procent toegenomen, schoeisel voor volwassene­n met 7,6 procent en kinderscho­eisel met 7,2 procent. Huishoudel­ijke apparaten en goederen gingen in prijs met 10,7 procent de lucht in en vis, visproduct­en en garnalen met 4,4 procent. De prijzen van vlees en vleesprodu­cten stegen met 3,8 procent, alcoholisc­he dranken en tabak met 3,9 procent en boter, oliën en vetten met 3,1 procent.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal twaalf hoofdgroep­en op basis waarvan de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s worden bepaald. De consumente­nprijsinde­x (CPI) is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPIpakket. Prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen van goederen is in een bepaalde sector die van groot belang is voor de consumente­n. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatieci­jfers over oktober zullen pas in november uitkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname