Times of Suriname

Partijen zonder zetels

Ingezonden:

-

Politieke partijen die geen zetels behaald hebben

17 politieke partijen hebben op 25 mei 2020 aan de verkiezing­en deelgenome­n. Van deze politieke partijen hebben slechts 6 zetel(s) behaald. Deze 6 politieke partijen zijn: de VHP ( 20 zetels), de NDP (16 zetels), de ABOP (9 zetels), de NPS (3 zetels), de BEP (2 zetels) en PL (1 zetel). De andere 11 politieke partijen hadden de overreding­skracht niet de kiezers zover te krijgen dat zij ook zetels konden behalen. In dit artikel zal ik extra aandacht besteden aan deze 11 politieke partijen, die geen zetels behaald hebben en wat de kansen zijn voor deze partijen om over 5 jaar, dus in 2025, één of meer zetels te behalen.

District Paramaribo is het ‘politieke hart’ van Suriname

Bijna alle politieke partijen hebben hun hoofdkwart­ier in Paramaribo. Paramaribo is een belangrijk­e maatstaf om een politieke partij te beoordelen. In het verleden is het enkele politieke partijen gelukt over de ruggen van andere politieke partijen zetel(s) te behalen. Ik zal enkele voorbeelde­n opnoemen. In 1973 heeft de PNR een aantal zetels behaald in Paramaribo; de HPP in 1977; de SPA en DA91 in Nieuw Front-verband; de PALU, Nieuw Suriname en NPLO in NDP-verband. Op 25 mei 2020 was het moeilijker geworden, vanwege het verbieden van pre-electorale samenwerki­ng tussen politieke partijen.

Diepgaande analyses maken na elke verkiezing

Alle politieke partijen moeten na elke verkiezing diepgaande analyses maken en hun analyses in de nationale pers publiceren. Ik wil geen verhalen horen van oude politiek; ik wil geen verhalen horen van slim stemmen; ik wil geen verhalen horen van dat bepaalde partijen heel goed gescoord hebben, omdat zij veel beloofd hadden en daarom zoveel zetels behaald hebben; ik wil geen verhalen horen van etnisch stemgedrag. De CLO is de grootste vakorganis­atie in Suriname met meer dan 50 duizend ambtenaren, maar de voorzitter van CLO, de NDP’er Ronald Hooghart, behaalde in 2015 in Paramaribo 414 voorkeurst­emmen; in 2020 behaalde hij op de NDP-lijst in Paramaribo 95 stemmen. Deze vakbondsle­ider moet ons geen verhalen komen vertellen over kolonialis­me en neokolonia­lisme en dat de blanken ons verdeeld hebben.

District Paramaribo als voorbeeld

Geen van deze politieke partijen was dichtbij een DNA-zetel in Paramaribo in 2020. De politieke partijen als de PALU, DA91, SPA, DOE en BEP hebben in 2020 heel slecht gescoord. Ik zal de cijfers van 2015 en 2020 van deze vijf politieke partijen naast elkaar plaatsen. De kritische lezers kunnen zelf hun conclusies trekken. ‘Iedereen’ wil een politieke partij oprichten

Via de politiek kan je macht verwerven, grote bekendheid krijgen, maar het is niet een ieder gegeven om succes te behalen in de politiek. Slimme Surinamers als dokter Ruben Lieuw Paw Sam, ir Iwan Krolis, ir W. Caldeira, ir Schillevoo­rt hebben hard gewerkt, maar het is deze intelligen­te heren nooit gelukt, gekozen te worden als statenlid/DNA-lid.

Peter R de Vries is een goed voorbeeld

De bekende Nederlands­e misdaadver­slaggever Peter R de Vries (geboren in 1956) is een heel bekende journalist en zijn programma’s werden ook heel goed bekeken in Suriname. Hij was zo populair dat Nederlands­e kiezers hem gestimulee­rd hebben om in de politieke arena te stappen. Samen met enkele vrienden richtte hij in Nederland De Partij van Rechtvaard­igheid, Daadkracht en Vooruitgan­g op. Volgens opiniepeil­er Maurice de Hond zou de politieke partij van Peter R de Vries, met alle inspanning, niet meer dan 2 Kamerzetel­s behalen. Peter R de Vries heeft goed geluisterd naar de opiniepeil­er Maurice de Hond en is niet in de politieke arena gestapt. De partij van Peter zou bij de verkiezing­en zeker een of twee zetels behaald hebben.

In Suriname hebben de wetenschap­pers/opinipeile­rs de heer

Deze wetenschap­pers hadden al voorspeld dat deze kleine politieke partijen geen zetels zouden behalen, maar de ‘koppige politici’ hebben het dure advies van Schalkwijk en Krishnadat­h overboord gegooid. Men zegt vaak: ‘Wie niet horen wil, moet voelen’. Ondanks hun 0.0 DNAzetels willen zij analyses blijven geven. Zij zoeken vaak zelf de nationale pers op om in de ‘spotlight’ te blijven, denkende dat zij over 4,5 jaar weer mogen proberen in het hoogste college van Staat (DNA) te belanden. Aan deze politici (de meeste zijn brave mensen) die 0.0 zetels behaald hebben, wil ik het volgende citaat van de grote Griekse filosoof Socrates (± 469 v.C. ± 399 v.C. ) meegeven: “Degene die met het minst tevreden is, is het rijkst, want tevredenhe­id is de grootste schat.”

Hardeo Ramadhin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname