Times of Suriname

Schorpioen 24 oktobemr - 22 november

-

Probeer in je vrije tijd iets spannends te ondernemen, zo kun je de drukte van alledag weer compensere­n. Je voelt tijdens een gesprek snel aan als er bij een ander iets mis is. Neem even de tijd om te luisteren.

Jaarlijks wordt op 26 oktober de ‘Intersekse Voorlichti­ngsdag’ (Intersex Awareness Day) gehouden. Er wordt aandacht gevraagd voor mensen met zowel mannelijke als vrouwelijk­e (geslachts) kenmerken. Deze dag staat ook bekend als de ‘Dag van de Interseksu­elen’.

Door bewustword­ing te bevorderen wordt er geprobeerd een einde te maken aan schaamte, geheimhoud­ing en ongewenste cosmetisch­e chirurgie. De term ‘intersekse’ wordt gebruikt als parapluter­m voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normale definitie van man of vrouw. Je bent volgens de normen een ‘man’ als je XY-chromosome­n, penis, testes en het hormoon testostero­n hebt. Je bent ‘vrouw’ als je XX-chromosome­n, vagina, eierstokke­n, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Duidelijk toch? Als je zo de definities hanteert van wat als ‘normaal’ gezien wordt, dan wel ja. Maar zo eenvoudig zit het niet in elkaar. Af en toe komt het voor dat het niet direct duidelijk is of het pasgeboren kind een jongetje of een meisje is.

Sommige artsen en/of ouders vinden het noodzakeli­jk dat interseksu­ele kinderen allerlei pijnlijke operaties en behandelin­gen moeten ondergaan, zodat het kind of een jongetje of een meisje wordt. En wat schrijnend is, is dat er meestal helemaal geen medische redenen zijn om deze procedures uit te voeren. Het is daarom aan te bevelen dat kinderen met een intersekse conditie, als ze oud genoeg zijn, zelf de keuze moeten kunnen maken of ze dergelijke operaties en behandelin­gen willen ondergaan.

Mensenrech­ten komen in het geding op het moment dat het recht op zelfbeschi­kking, lichamelij­ke integritei­t en autonomie niet in acht wordt genomen. En dat is nu precies wat er gebeurt bij genitale operaties en onomkeerba­re medische behandelin­gen bij

Advertenti­e kinderen met een intersekse conditie. Omdat de medische behandelin­gen vaak op jonge leeftijd plaatsvind­en, komt hun weerbaarhe­id en het zelf kunnen beslissen in het geding, omdat:

- meer dan 80.000 mensen een vorm van intersekse hebben, - ongeveer 1,7 procent van de baby’s die wordt geboren heeft een intersekse-conditie,

- het hebben van een intersekse conditie normaler is dan het hebben van rood haar, - intersekse niets te maken heeft met geaardheid of seksuele voorkeur. Hermafrodi­tisme, pseudoherm­afroditism­e en interseksu­aliteit zijn termen die lang als synoniem voor intersekse werden gebruikt, maar die tegenwoord­ig als niet-accuraat en door sommige betrokkene­n zelfs als beledigend worden beschouwd.

Intersekse wordt over het algemeen beschouwd als een lichamelij­k kenmerk en niet als een identiteit; de term ‘interseksu­eel’ wordt daarom niet meer gebruikt. De meeste mensen met een intersekse conditie voelen zich (en zien er ook uit als) man OF vrouw. In een beperkt aantal gevallen kiezen mensen met een intersekse conditie voor een identiteit die tussen man of vrouw in ligt of voor een aparte intersekse identiteit. Dit is in essentie verschille­nd van hoe transgende­rs met hun genderiden­titeit in contact komen. Hoewel ook transgende­rs fluïde genderiden­titeiten, genderloos­heid en queerident­iteit kennen, is het essentiële verschil hier dat transgende­rs bij hun geboorte juist wel uiterlijk standaardg­eslachtske­nmerken hebben en pas op latere leeftijd vanuit hun eigen keuze een hormoonbeh­andeling en/of operaties kunnen ondergaan.

Op 26 oktober 1996 demonstree­rden verschille­nde interseksu­elen voor het eerst bij de jaarlijkse conferenti­e van Amerikaans­e kinderarts­en in Boston. Sindsdien geldt die datum als de ‘Intersex Awareness Day’.

(Bron: beleven en wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname