Times of Suriname

Politie stuurt rondfietse­nde betogers naar huis

-

AMSTERDAM - De Amsterdams­e politie heeft een reeks kleinschal­ige demonstrat­ies van rondfietse­nde alternatie­velingen beeindigd. Betogers werden op diverse plekken in de hoofdstad naar huis gestuurd, omdat ze zich niet hielden aan beperkinge­n die burgemeest­er Femke Halsema vooraf had opgelegd. De ontbinding van de ’mini-demonstrat­ies’ zoals de politie ze noemt, gebeurde zonder noemenswaa­rdige incidenten.

De manifestat­ies waren georganise­erd door ADEV (Amsterdam Danst Ergens Voor), die zich inzet voor „vrijplaats­en en zelfbeschi­kking.” Op de website van ADEV stond vooraf al dat vooraf geen route bekendgema­akt zou worden en er „decentraal” zou worden gedanst. Deelnemers werd op het hart gedrukt „hun gezond verstand” te gebruiken en „een gezonde afstand” te houden tot anderen. „Het zou zuur zijn als je actie voor zelfbeschi­kking uitloopt op een strafbesch­ikking.”

Ook deed de organisati­e de oproep: „Laat de publieke ruimte een stukje vrolijker achter. Deze barre tijden kunnen immers wel wat positivite­it gebruiken.” De politie kwam onder meer 150 à 200 fietsende demonstran­ten tegen op de Amstelveen­seweg, waar ze geen toestemmin­g voor hadden. „Op een gegeven moment splitste de grote groep zich op in kleinere groepjes en die groepjes demonstran­ten verspreide­n zich daarna door de stad”, schetst de politie.

Op de locatie die was aangewezen voor de demonstrat­ie, de kop van het Java-eiland, verschenen zo’n dertig betogers na 17.00 uur, terwijl ze tot dan de tijd hadden. Na een uurtje werden ze weggestuur­d. Grote problemen leverde dat niet op.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname