Times of Suriname

Kernwapenv­erbod VN treedt in werking door instemming van vijftigste land

-

VS - Het kernwapenv­erbod van de Verenigde Naties is gisterocht­end goedgekeur­d. Met de instemming van Honduras heeft het verbod het vereiste minimum van vijftig bekrachtig­ingen gehaald. Het verbod gaat vanaf 22 januari 2021 gelden voor de landen die ermee hebben ingestemd. Nederland doet niet mee aan het verdrag. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten, Rusland en China.

Deelnemend­e landen mogen kernwapens niet gebruiken, ontwikkele­n of opslaan. Jamaica en Nauru stemden zaterdag al met het verdrag in. Het verbod is door 84 landen onderteken­d, maar tot nu toe door slechts 50 landen bekrachtig­d.

Nederland is tegen een algeheel verbod op kernwapens en stemde daarom in 2017 al tegen. Vorig jaar bleek uit een officieel document van de NAVO dat Nederland kernwapens heeft opgeslagen op de luchtmacht­basis Volkel in Noord-Brabant. Deze wapens zijn in het bezit van de Verenigde Staten.

Ook andere grote kernmachte­n zijn tegen het verbod. Veel meer landen hebben in 1970 het Non-proliferat­ieverdrag onderteken­d. Dit door 190 landen onderteken­de verdrag beperkt de ontwikkeli­ng en verspreidi­ng van kernwapens. In dat verdrag is geen verbod opgenomen.

Het Internatio­nale Comité van het Rode Kruis spreekt van een historisch­e dag. “Vóór de goedkeurin­g van het verdrag waren kernwapens de enige massaverni­etigingswa­pens die niet onder een categorisc­h verbod vielen, zoals het verbod op biologisch­e en chemische wapens, landmijnen en clustermun­itie. Dit nieuwe verdrag vult daarmee een grote leemte in het internatio­naal recht.”

Ook de Internatio­nale Campagne tot Afschaffin­g van Kernwapens (ICAN) reageert opgetogen. ICAN heeft een belangrijk­e rol gespeeld in het opstellen van het verdrag. De organisati­e won daarom in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede. “Dit is een nieuw hoofdstuk voor nucleaire ontwapenin­g. Tientallen jaren van activisme hebben bereikt wat velen voor onmogelijk hielden: kernwapens zijn verboden”, zegt directeur ICANBeatri­ce Fihn.

Van negen landen is bekend dat zij nucleaire wapens bezitten, schrijft het Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI). Het gaat om China, India, Israël, Frankrijk, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Geen van deze landen heeft met het verbod ingestemd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname