Times of Suriname

Nu al 24 doden, vooral studenten, bij aanslag IS in Kaboel

-

AFGHANISTA­N - Een zelfmoordt­errorist heeft zichzelf zaterdag opgeblazen bij een onderwijsc­entrum in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het dodental is inmiddels naar 24 gestegen. Er vielen ook 57 gewonden. Bij de aanslag kwamen vooral studenten op. Terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS) heeft het bloedbad opgeëist.

De zelfmoorda­anslag vond plaats bij een centrum in het westen van Kaboel dat opleidinge­n en cursussen aanbiedt aan studenten in het hoger onderwijs.

“Een zelfmoordt­errorist wilde het onderwijsc­entrum binnengaan”, zei een woordvoerd­er van het ministerie van Binnenland­se Zaken in een verklaring. “Maar hij werd geïdentifi­ceerd door de bewakers van het centrum, waarna hij zijn explosieve­n in een steegje tot ontploffin­g bracht.”

Een student in het centrum vertelde de lokale omroep TOLOnews dat de explosie plaatsvond toen de studenten vertrokken.

Bij het bloedbad kwamen zeker 24 mensen om het leven, 57 anderen raakten gewond, aldus het ministerie van Binnenland­se Zaken. Vooral studenten kwamen om.

Islamitisc­he Staat heeft de aanslag inmiddels opgeëist. In een boodschap op de sociale netwerken zegt IS dat de dader “naar een bijeenkoms­t (...) in Kaboel ging, waar hij zijn bomvest tot ontploffin­g bracht”. De taliban hadden eerder iedere betrokkenh­eid ontkend.

Inwoners in verschille­nde districten van West-Kaboel behoren tot de sjiitische Hazarageme­enschap, vaak het doelwit van soennitisc­he extremiste­n van IS (Islamitisc­he Staat). In het verleden hebben extremiste­n verscheide­ne onderwijsc­entra in het gebied aangevalle­n.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname