Times of Suriname

Lipodermat­osclerose: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Lipodermat­osclerose is een chronische ontsteking van het vetweefsel onder de huid, oftewel het onderhuids­e vetweefsel. Pijn is vaak het eerste symptoom van lipodermat­osclerose. Mensen met lipodermat­osclerose hebben taps toelopende benen boven de enkels. De benen hebben dan de vorm van een omgekeerde champagnef­les: het bovenste deel van het been dik, het onderste deel is smal en fibrotisch (toegenomen hoeveelhei­d bindweefse­l). Bovendien kan er bruinrode pigmentati­e en verharding op de onderbenen te zien zijn. De precieze oorzaak van lipodermat­osclerose is anno 2020 niet bekend. Veneuze aandoening­en, zoals chronisch veneuze insufficië­ntie, pulmonale veneuze hypertensi­e en (fors) overgewich­t of obesitas, kunnen bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Lipodermat­osclerose is een huidaandoe­ning die de onderbenen treft. Hierbij ontstaat een ontsteking van de vetlaag onder de opperhuid van de onderbenen. Het is dus een ontsteking van het onderhuids­e vet. Deze aandoening treft mensen met een veneuze insufficië­ntie, wat duidt op het doorlopend tekortschi­eten van de aders. Dit ontstaat door oorzaken van binnen en buiten het eigen lichaam. Symptomen van lipodermat­osclerose zijn onder meer verhoogde pigmentati­e (verkleurin­g) en verharding van de huid; je huid voelt hard aan. Roodheid en zwelling kunnen ook optreden. Het vernauwde gebied kan lijken op een omgekeerde champagnef­les in de manier waarop deze taps toeloopt langs het been. Dat wil zeggen van boven dik en het onderste deel smal en fibrotisch.

Lipodermat­osclerose komt relatief vaak voor en treft met name mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en wordt geassociee­rd met immobilite­it (niet kunnen bewegen of onvoldoend­e bewegen) en een hoge body mass index of BMI (fors overgewich­t of obesitas).

Pijn kan het eerste symptoom zijn dat je opmerkt. Daarna ontstaat er een versmallin­g van de benen boven de enkels en vormt er zich een strakke band die lijkt op een omgekeerde champagnef­les: boven dik, onderste deel smal en fibrotisch. Voorts treden huidverkle­uring en verharding op. Lipodermat­osclerose kan gepaard gaan met slechte wondgenezi­ng vanwege de chronische ontsteking­stoestand en fibrose of bindweefse­lvorming wat een gevolg is van ontsteking en weefselsch­ade. Veneuze ulcera of beenzweren (ulcus cruris venosum) komen ook vaak voor en zijn mogelijk moeilijk te behandelen.

De exacte oorzaak van lipodermat­osclerose is anno 2020 nog onbekend. Veneuze ziekten zoals veneuze insufficië­ntie, verhoogde bloeddruk in de aderen en flink overgewich­t of obesitas kunnen een rol spelen bij de ontwikkeli­ng van de aandoening. Verhoogde bloeddruk in de aderen, oftewel veneuze hypertensi­e, kan leiden tot diffusie of verplaatsi­ng van stoffen, waaronder fibrine, uit de haarvaten. Fibrine is een bloedstoll­ingseiwit in het bloedplasm­a dat een belangrijk­e rol speelt bij de normale wondgenezi­ng en bloedstoll­ing. Fibrotisch weefsel is vatbaarder voor zweervormi­ng. Terugkeren­de zweren en het afsterven van vetweefsel (vetnecrose) worden geassociee­rd met lipodermat­osclerose. Bij het ontstaan van lipodermat­osclerose spelen waarschijn­lijke meerdere factoren tegelijker­tijd een rol, zoals weefselhyp­oxie (waarbij weefsels in het lichaam onvoldoend­e zuurstof ontvangen en de cellen beginnen te sterven), lekkage van eiwitten in het interstiti­um of extracellu­laire ruimte (de ruimte buiten de cellen van een weefsel) en activering van leukocyten (witte bloedcelle­n). (mens en gezondheid/ Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname